Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Богатирьової відхрестилися від "скандальних" вакцин

Понеділок, 1 липня 2013, 19:42

Вакцина для профілактики гепатиту В, рекомендована ВООЗ як обов’язкова складова національних календарів щеплень для всіх країн світу.

Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

"Саме тому МОЗ України багато років поспіль закуповує вакцину для профілактики гепатиту В за тендерною процедурою відкритих контурних торгів із забезпеченням конкурентних і недискримінаційних для усіх учасників торгів", - йдеться у повідомленні.

З метою запобігання поширенню недостовірної інформації, прес-служба звертає увагу на наступні факти.

Минулого року між МОЗ та ПАТ "Фармстандарт Біолік" від 4 травня 2012 року було укладено договір про закупівлю вакцини для профілактики гепатиту В за державні кошти у кількості 1,240 млн доз

Перша поставка вакцини відбулася 1 червня 2012 року у кількості 55 тис доз. Водночас перша тимчасова заборона на реалізацію та застосування вакцини для профілактики гепатиту В вийшла 14 вересня 2012 року, яка заборонила обіг і використання вакцини серії № 311003/01, що на той час вже була поставлена до лікувальних закладів регіонів країни.

Відповідно до норм чинного законодавства, після заборони вакцина була поміщена в карантин і не використовувалася.

Як зазначається, ДП "Укрвакцина" МОЗ дійсно приймало вакцину 2, 11 і 22 жовтня минулого року. Однак уся вакцина за цими поставками не була тієї серії, яка опинилася під забороною від 14 вересня 2012 року.

Наприклад, "Укрвакцина" від 2 жовтня 2012 року прийняло вакцину для профілактики гепатиту В у кількості 500,7 доз серії № 311007/02-07, 311008/02-11, а 11 жовтня прийнято вакцину серії № 311007/08-15 у кількості 239 150 доз. Тому будь-які твердження про порушення з боку "Укрвакцина" під час прийняття препарату "через місяць після заборони на обіг і використання вакцини" є безпідставними.

Водночас, вакцина для профілактики гепатиту В у момент її прийняття відповідала умовам щодо якості та кількості, які були передбачені Договором.

"У зв'язку з цим, були відсутні підстави для застосування до ПАТ "Фармстандарт Біолік" пункту 7.3 договору, де передбачено, що "за порушення умов зобов'язання щодо якості та/або комплектності Товару, що передбачено розділом ІІ цього Договору, з Постачальника стягується штраф у розмірі 20 % (двадцяти відсотків) вартості неякісного (некомплектного) Товару", - повідомляє прес-служба.

Як відомо, у грудні Генпрокуратура ухвалила постанову про проведення перевірки щодо дотримання законодавства Мінзоров’я при закупівлі вакцин виробництва "Фармстандарт-Біолік". Паралельно Державна служба лікарськихзасобів тимчасово заборонила реалізацію вакцини проти гепатиту В виробництва фірми "Фармстандарт-Біолік".

Ці заходи були здійснені у відповідь на звернення депутата від "Батьківщини" Андрія Сенченка, який, посилаючись на матеріалі ЗМІ, стверджував про смерть 11 дітей від щеплень вакциною "Біоліка".

Водночас у Мінздоров’я заявили, що ці випадки не мають відношення до вакцинації. За даними чиновників, у МОЗ є висновки фахівців про інші причини летальних випадків, які просто співпали в часі з введенням вакцини.

Інформація про склад акціонерів "Фармстандарт-Біолік" є відкритою. Так, 55% акцій "Фармстандарт-Біолік" належить російській компанії "Фармстандарт", рештою 45% володіли син Богатирьової Олександр та бізнесмен Олександр Забудкін у приблизно рівних частинах.

Сама Богатирьова неодноразово стверджувала, що її син не має ніякого відношення до "Фармстандарт-Біолік", а його власниками є російські підприємці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування