Сейм звинуватив українців у "етнічній чистці з ознаками геноциду"

П'ятниця, 12 липня 2013, 13:07

Депутати нижньої палати польського парламенту - Сейму - назвали польсько-український етнічний конфлікт 1940-х років "етнічною чисткою з ознаками геноциду".

Про це "Історична правда" повідомляє з посиланням на офіційний сайт Сейму, який транслює засідання.

"Організований і масовий характер Волинського злочину надав йому характеру етнічної чистки з ознаками геноциду", - зазначається у резолюції до 70-річчя Волинської трагедії.

Депутати наголосили, що діяльність німецьких і радянських окупантів під час Другої світової створювала умови для міжнаціональних і міжрелігійних конфліктів.

Винуватцями подій на Волині називаються Організація українських націоналістів та Українська повстанська армія.

Голосування за етнічну чистку з ознаками геноциду у Сеймі Польщі
Голосування за "етнічну чистку з ознаками геноциду" у Сеймі Польщі

Сейм віддав честь "жертвам, звіряче замордованим українськими націоналістами" і проголосив шану Армії Крайовій, польській самообороні і Селянським батальйонам, які захищали польське населення від українців.

Сейм оцінив кількість польських жертв у близько 100 тисяч осіб. Кількість українських жертв не оцінювалася.

У процесі бурхливої дискусії не пройшла поправка щодо вживання терміну "геноцид" замість "етнічна чистка". Голосування за те, щоб назвати події на Волині "геноцидом поляків", провалилося. 212 депутатів Сейму проголосували "за", 222 - "проти", три утрималися.

При цьому за "геноцид" голосували праві партії, проти голосували центристи (урядова "Громадянська платформа"), ліберали і ліві.

Так само провалилася спроба правих партій встановити 11 липня Днем пам'яті мучеництва кресов'ян [Східні Креси - польська назва земель України, Білорусі і Литви, які в 1920-39 рр. входили до складу польської держави] і "Особливим днем пам'яті жертв Волинської різанини".

Під час дебатів один із правих депутатів назвав Мирона Сича (депутата від "Громадянської платформи", єдиного українця в парламенті Польщі) "сином члена банди УПА", який мордував польських громадян.

Перед голосуванням міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав депутатів не руйнувати європейські перспективи України.

"Що змінилося від 2009 року, коли Сейм прийняв значно менш радикальну ухвалу [з цього питання]. Чи змінилася кількість жертв? Чи змінилося міжнародне право? 2013 рік вирішить геополітичну орієнтацію України на покоління", - заявив він.

Напередодні радник президента Польщі заявив, що польські парламентарі роблять жорсткі заяви щодо подій на Волині, щоб "виглядати більшими патріотами" напередодні виборів.

Раніше 148 депутатів від Партії регіонів і КПУ надіслали листа до спікера Сейму з проханням визнати Волинську трагедію геноцидом, здійсненим українцями проти поляків.

А екс-президенти України і Польщі Кучма і Кваснєвський закликали депутатів не зіпсувати примирення, досягнутого обома державами у питанні Волинської трагедії.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування