Україна готова обговорити компенсації за обмеження імпорту авто

П'ятниця, 12 липня 2013, 18:31

Україна наполягає на правочинностi ухвалення рiшення про обмеження iмпорту автомобiлiв, проте готова провести консультацiї щодо можливих компенсацiй iз Росiєю та iншими країнами, яких зачепило це рішення.

Про це повiдомляє Мiнекономрозвитку в п'ятницю за пiдсумками засiдання Ради з торгiвлi товарами Свiтової органiзацiї (СОТ).

"У зв'язку з повiдомленням Росiї про намiр призупинити низку поступок, делегацiя України вiдзначила прагнення знайти взаємну домовленiсть iз Росiєю та iншими зацiкавленими країнами-членами, що передбачатиме компенсацiю з найменш негативним впливом на мiжнародну торгiвлю", - йдеться у публiкацiї МЕРТ.

Вiдомство зазначає, що на засiданнi Японiя заявила про непрозорiсть i необґрунтованiсть вжитих Києвом спецiальних захисних заходiв, а кiлькома днями ранiше Росiя заявила про намiр запровадити вiдповiднi мита на iмпорт українських шоколаду, флоат-скла i вугiлля.

У вiдповiдь українська делегацiя наголосила, що рiшення про спецмита було результатом ретельного та об'єктивного розслiдування, що встановило завдання серйозної шкоди для вiтчизняних автовиробникiв у зв'язку зi значним збiльшенням iмпорту автомобiлiв.

"Згiдно з положеннями Угоди СОТ про захиснi заходи у випадку виникнення такої загрози, та враховуючи результати розслiдування, країнам-членам дозволяється вводити тимчасовi захиснi заходи на прозорiй i недискримiнацiйнiй основi, як це зробила Україна", - зазначає МЕРТ.

Київ також стверджує, що вiдповiдно до вимог правил СОТ, прагнучи пiдтримувати значний еквiвалентний рiвень поступок, конструктивно залучала до участi в змiстовних консультацiях зацiкавлених країн-членiв.

Україна заявила, що готова продовжити цi консультацiї для того, щоб знайти спiльне рiшення з цього питання, враховуючи при цьому право країни вдаватися до заходiв, дозволених правилами СОТ у разi виникнення загрози серйозного збитку в результатi значного збiльшення iмпорту.

На засiданнi ради його члени також обговорювали запити ЄС i США з приводу введення iмпортної квоти на коксiвне вугiлля та заборони iмпорту коксу. Делегацiя України повiдомила про введення постановою вiд 3 липня квоти на iмпорт коксу в 210 тис. тонн.

Крiм того, рада знову обговорила намiри України щодо перегляду тарифних зобов'язань вiдповiдно до статтi XXVIII ГАТТ1994 у зв'язку iз заявами Асоцiацiї держав Пiвденно-Схiдної Азiї (ASEAN) Австралiї; Канади, Чилi, Єгипту, ЄС, Гватемали, Гонконгу, Iсландiї, Iзраїлю, Японiї, Кореї, Мексики, Нової Зеландiї, Норвегiї, Туреччини та США, в яких вони вiдзначали непрозорiсть i нелегiтимнiсть такого кроку.

У свою чергу, представник України наголосив, що зазначена стаття є чинною нормою СОТ, тому будь-яка країна-член цiєї органiзацiї має право застосовувати її, якщо визнає за необхiдне з мiркувань торгової полiтики. Київ також наголосив, що має намiр "модифiкувати, а не пiдвищувати" тарифнi зобов'язання, роблячи це прозоро.

"Пiдсумовуючи, делегацiя України висловила тверду впевненiсть щодо можливостi системи СОТ задовольняти iндивiдуальнi потреби країн", - зазначає МЕРТ, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування