У Лутковської сумніваються, що активістка із Запоріжжя психічно хвора

Четвер, 18 липня 2013, 19:58

Омбудсмен Валерія Лутковська перевіряє обґрунтованість примусового психіатричного лікування за рішенням суду активістки Раїси Радченко в Запоріжжі, а також інформацію про тиск місцевої влади на неї близьких.

Про це повідомила її прес-служба, передають "Українські новини".

Згідно з повідомленням,15 липня ухвалили рішення про направлення у Запоріжжя комісії в складі представників секретаріату омбудсмена для всебічного вивчення ситуації й ознайомлення з усіма матеріалами.

17 липня члени виїзної комісії зустрілися з Радченко, її дочкою й онуком, а також з керівництвом міської й обласної прокуратури, органів внутрішніх справ, головним психіатром департаменту охорони здоров'я Запорізької обласної державної адміністрації, а також з мешканцями будинку, у якому проживає сім'я Радченків.

Заступник керівника секретаріату омбудсмена Олена Смірнова підкреслила, що під час особистого спілкування активістка поводилася адекватно.

Крім того, співробітники міліції пояснили своє звернення до служби у справах неповнолітніх про неналежні умови життя 5-річного онука Радченко неадекватною, на їх думку, поведінкою жінки під час примусової госпіталізації її матері.

Винні міліціонери притягнуті до дисциплінарної відповідальності за неналежне виконання службових обов'язків.

Зі слів члена виїзної комісії - експерта в сфері психіатрії - обґрунтованість примусового психіатричного огляду й госпіталізації активістки викликає сумнів.

З метою з'ясування всіх обставин справи зібрані матеріали після опрацювання будуть пердані в Генпрокуратуру, Міністерство охорони здоров'я, Міністерство внутрішніх справ.

Зі слів Смірнової, провадження в справі активістки Радченко перебуває на особистому контролі Лутковської, омбудсмен має намір особисто бути присутньою під час розгляду апеляції на рішення суду про примусову госпіталізацію жінки.

Як відомо, за даними депутата Ради від фракції "Удар" Валентина Наливайченка, на дочку активістки чинився тиск з боку місцевої влади з погрозами позбавити її батьківських прав.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International в Україні вважає за необхідне, щоб Радченко додатково обстежили за межами Запорізької області для забезпечення об'єктивності діагнозу.

70-річна активістка є членом декількох місцевих громадських організацій у Запоріжжі й активно виступає проти корупції й зловживань з боку міліції, підтримує місцевих жителів, які намагаються відстоювати свої права.

Її помістили в Запорізьку обласну психіатричну лікарню, зі слів дочки, за рішенням суду й на підставі заяв про її асоціальну поведінку від 2 двірників.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
Усі новини...