У США та Євросоюзі засудили вирок Навальному

П'ятниця, 19 липня 2013, 09:44

Сполучені Штати Америки розчаровані вироком лідеру російської опозиції Олексію Навальному та його колезі Петру Офіцерову і засуджують цей крок.

Про це заявила представник Держдепартаменту США Марі Гарф на брифінгу у Вашингтоні, коментуючи рішення суду міста Кірова у їхній справі, передає "Радіо Свобода".

"У перебігу цієї справи ми висловлювали наше занепокоєння з приводу її очевидної політичної мотивації. Ми стурбовані з приводу зловживання належною правовою процедурою та верховенством закону, про що свідчить проведення цього суду, де суддя втрутився в перехресний допит захисту і звільнив низку свідків захисту", - заявила вона.

"Ці жорстокі вироки – приклад неприємної тенденції в Російській Федерації, коли законодавство, кримінальне переслідування і дії уряду спрямовані на придушення інакомислення та громадянського суспільства", - додала Гарф.

Представник Білого дому Джей Карні також заявив, що "США глибоко розчаровані й стурбовані" вироком, винесеним Навальному та Офіцерову.

Він назвав політично мотивованим судовий процес над Навальним, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Карні закликав владу Росії призупинити переслідування опозиціонерів, забезпечити дотримання прав усіх громадян країни.

У Євросоюзі також засудили вирок Навальному. Прес-служба верховного представника ЄС із закордонних справ Кетрін Ештон заявила, що висунуте проти опозиціонера звинувачення в розкраданні майна не було належним чином обґрунтоване.

А генсек Ради Європи Торбйорн Ягланд закликав звільнити Навального з СІЗО до остаточного рішення суду, повідомляє УНІАН.

У Німеччині політики та експерти називають процес над Навальним політично мотивованим, а вирок – нищівним ударом по опозиції, повідомляє DW.

Так, уповноважений федерального уряду Німеччини у справах Росії Андреас Шокенгофф заявив: "Для нас це ще один доказ авторитарної політики, яка не допускає різноманіття та плюралізму в Росії".

А депутат Бундестагу з СДПН Ґернот Ерлер зазначив, що це "поганий день для Росії". Вирок Навальному доводить, що "політика криміналізації опозиції триває". Ерлер говорить про сумнівний судовий процес, внаслідок якого "відтяли голову опозиції".

Як відомо, Ленінський райсуд Кірова 18 липня засудив опозиційного діяча і блогера Олексія Навального до 5 років перебування у виправній колонії, оголосивши його винним у крадіжці в особливо великих розмірах у "Кіровлісу".

Ці дії 2009 року, на думку суду, призвели до збитків обласного бюджету в розмірі 16 мільйонів рублів (приблизно 400 тисяч євро).

Офіцерова, який має 5 дітей, засудили до 4 років позбавлення волі.

Навальний усі звинувачення заперечує та називає процес політичним, його захист планує оскаржити винесений йому вирок.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування