Король Бельгії віддав престол синові

Неділя, 21 липня 2013, 13:33

Король Бельгії Альберт II зрікся престолу на користь свого сина, наслідного принца Філіпа.

В останньому зверненні до країни в якості монарха 79-річний король попросив бельгійців надати його 53-річному синові підтримку, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Він також закликав країну до згуртованості. Він нагадав, що Бельгія домоглася багато чого в забезпеченні повних гарантій автономії своїх провінцій і громад.

Альберт ІІ звернувся до бельгійців з проханням вірити в Європу, незважаючи на економічну кризу, і закликав керівництво ЄС вживати додаткових заходів для створення робочих місць.

У неділю протягом дня Філіп прийме присягу в будівлі парламенту в присутності всіх депутатів та лідерів політичних партій.

Принц Філіп стане сьомим за рахунком королем Бельгії. Він пройшов навчання в Оксфорді та Стенфорді, а також має підготовку військового льотчика.

На початку липня після 20 років на троні Альберт II заявив, що він занадто старий, щоб продовжувати гідно виконувати свої функції.

Бельгія - конституційна монархія, в якій глава держави виконує в основному церемоніальні обов'язки. Однак у нього є і політично значуща функція: виступати в ролі посередника у вирішенні конституційних криз.

У квітні в сусідніх Нідерландах від престолу відреклася королева Беатрікс, яка передала корону своєму старшому синові Віллему-Олександру, принцу Оранському.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування