Українці все більше скаржаться до Amnesty International на порушення прав

Неділя, 21 липня 2013, 21:04

Кількість заяв з України до міжнародної правозахисної організації Amnesty International через порушення прав людини зростає.

Про це повідомив в інтерв’ю "Голосу Америки" експерт вашингтонського офісу організації В’ячеслав Бортник.

"До нас надходить дуже багато скарг стосовно тортур та жорстокого поводження у тюрмах та міліцейських дільницях. Ми намагаємося доносити більшість цих скарг до української влади. Також надходять скарги на корупцію в міліції", - розповів експерт.

На його думку, головною причиною великої кількості скарг на насильство з боку української міліції є її безкарність.

"Оскільки більшість скарг на міліцію не розглядається або ж розглядаються неналежно, це надсилає сигнал українській міліції, що вони можуть безкарно робити, що завгодно", - пояснив Бортник.

Коментуючи заяви про можливе посилення відповідальності людей, які штурмують міліцейські райвідділи, експерт зазначив: "Amnesty International вважає, що для української влади було б правильно просувати законодавство, яке б припинило безкарність міліції, ніж посилювати відповідальність та покарання для тих людей, які протестують проти насилля з боку міліції, тортур та жорстокого поводження".

"Українська влада має усі можливості, аби просунутися в цьому напрямку. Прийнятий минулого року Кримінально-процесуальний кодекс дозволяє, дає легальні підстави для того, щоб усі скарги стосовно тортур, жорстокого поводження з боку міліції були розслідувані. Український уряд має скористатися цією можливістю та діяти вже зараз", - підкреслив Бортник.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування