Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Удар пропонує повернути Раді референдум і на ньому скасовувати укази Януковича

Понеділок, 22 липня 2013, 08:37

Представники фракції УДАР запропонували Верховній Раді повернути парламенту право затверджувати результати всеукраїнського референдуму щодо зміни Конституції.

Відповідний законопроект у п'ятницю зареєстрували депутати фракції УДАР на чолі з її головою Віталієм Кличком, пише Комерсант-Україна.

Автори пропонують повернути скасовану в 2012 році норму про обов'язкову імплементацію парламентом рішень референдуму.

"Імплементація Верховною радою особливо необхідна в питаннях внесення змін, що стосуються Конституції",- заявив ударівець Валерій Карпунцов. На його думку, такі законопроекти парламент має розглядати серед першочергових. 

"Норма законопроекту про участь Ради в імплементації результатів референдуму є гарантією того, що конституційний лад не буде змінений неконституційним способом",— сказано в повідомленні прес-служби. 

Крім обов'язкової імплементації, автори законопроекту пропонують суттєво ускладнити процедуру скликання референдуму — на обговорення пропонується виносити законопроект, попередньо затверджений парламентом.

Автори законопроекту також пропонують Верховній раді наділити всеукраїнський референдум правом скасовувати нормативно-правові акти президента, Кабінету міністрів і інших центральних органів виконавчої влади.

Такі рішення, згідно із законопроектом, набувають чинності автоматично. Виключення становлять питання податків, бюджету й амністії — їх винесення на референдум не допускається Конституцією. 

Крім того, представники фракції УДАР запропонували Верховній раді надати статус суб'єкта всеукраїнського референдуму партіям і громадським організаціям і дозволити їхню реєстрацію як "прихильників або опонентів винесеного на референдум питання".

У фракції УДАР вважають, що шанси на прийняття документа високі.

Представники парламентської більшості завпевнили, що не будуть голосувати за цей законопроект. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування