Московський і Київський патріархати заочно посварилися через свято

Четвер, 25 липня 2013, 17:06

Голова УПЦ Київського патріархату не буде зустрічатися з патріархами помісних церков, але це не означає, що Київський патріархат поза святкуванням 1025-річчя Хрещення Русі.

Про це секретар Священного Синоду УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря) заявив агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ми передбачали – і гадаю, що це буде наша офіційна реакція, що будуть спроби знову представити присутність глав і представників помісних церков на святкуванні ніби демонстрацію підтримки помісними церквами тієї політики, яку веде Москва й патріарх Кирило стосовно Києва і Київського патріархату", - сказав він.

"Чому на цьому святі немає Всесвітнього патріарха, церква якого має безпосередній стосунок до хрещення? Чому це свято, по суті, очолює патріарх церкви, якої не було в той час, коли відбувалося хрещення?", - зазначив архієпископ.

"А не приїжджає він тому, на наше переконання, не хоче брати участь у пропаганді "Руського миру". Тому що цю теорію патріарх Варфоломій уже давно визначив як зарозумілу й нечестиву, яка спотворює суть історії Церкви Христової", - додав він.

"Чому не приїжджають глави Еладської церкви, церкви Греції, румунський патріарх? Не тому, що вони не можуть приїхати, а тому, що насправді в родині православних церков внутрішній поділ, і його причина – саме властолюбство московського патріарха і його спроби посісти перше місце в православному світі, яке вже зайняте багато сотень років усесвітнім патріархом Константинополя", - упевнений архієпископ.

Він визнав, що зустрічі глави УПЦ КП Філарета з предстоятелями й офіційними делегаціями помісних церков, які прибудуть на 1025-річчя Хрещення Київської Русі, не заплановані.

"Стороною, яка запрошує патріархів до Києва, є патріарх Кирило, а всім чудово відомо, які відносини між московським патріархом і главою Київського патріархату. Тому, мені здається, було б дивно, якби ті гості, які приїжджають у Київ на запрошення московського патріарха, вирішили б зустрітися з київським патріархом у нинішніх умовах", - сказав Євстратій.

"Але це жодним чином не означає, що ми не є православною церквою або з нами ніхто не хоче спілкуватися", - наголосив він.

За словами представника УПЦ КП, "з нами спілкуються, але не в рамках таких заходів, які організовує московський патріарх".

А в УПЦ Московського патріархату вважають, що святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі знову доведе, що Київський патріархат – поза православною церквою.

Так, прес-секретар предстоятеля УПЦ МП, глава Синодального інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Георгій (Коваленко) заявив:

"Подивіться програму святкування – там будуть предстоятелі церков і офіційні делегації, і ніде не буде ніякого Київського патріарха, тому що на сьогодні він поза списком православної церкви. І це зайвий раз буде показано на цій урочистості".

"Від Київського патріархату ми хотіли б не коментарів, а святкового повернення у лоно православної церкви. Тоді наші обійми для них відкриті", - додав він.

За словами протоієрея Георгія, офіційне запрошення Всесвітньому патріарху Варфоломію "відвозили представники української держави й української православної церкви", але в нього – інші справи, а приїде офіційна делегація.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...