Глава УГКЦ: влада тягнеться до церкви, бо сама не має довіри

Середа, 31 липня 2013, 11:51

Предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук підкреслює, що "політика - це не роль священика".

Про це він заявив в інтерв'ю УНІАН, відповідаючи на запитання про партнерство з владою.

"Ми публічно заявляли, що політика - це не роль священика. Якщо священик відчуває, що він хоче бути депутатом, то це значить, що він не розуміє, в чому полягає його місія", - уточнив він.

"Більше скажу, чому сьогодні з боку держави така увага до церкви? Думаю, це є спроба, до певної міри, знайти собі державну церкву. Бо сьогодні в Україні є криза влади, ми це бачимо", - зазначив Шевчук.

"Якщо порівняти рівень довіри, який існує до владних механізмам, і рівень довіри, який існує до церкви, то побачимо, що це - несумірні величини. Тому держава хоче, шукає державну церкву суто, я б сказав, з корисливою метою. І тому церква повинна не піддатися, повинна зберегти свою свободу, інакше вона буде так само дискредитована, як сьогодні дискредитовані структури влади", - вважає він.

Але, за його словами, "церква повинна дати сенс, новий сенс для служіння влади".

"І тільки потім ці державні структури можуть пережити свій ренесанс. Не тоді, коли вони підпорядкують собі церкву, ні. А коли вони її послухають. Коли той, хто йде до влади, буде розуміти, що його метою є не зберегти свій капітал, створити якийсь окремий суперзахист для свого бізнесу, ні. Повинно бути, щоб людина, йдучи до влади, хотіла послужити комусь, пожертвувати чимось для свого ближнього", - відзначає глава УГКЦ.

"Стереотип або поняття влади є абсолютно радянським. Начебто влада знаходять для того, щоб панувати з усіма наслідками аж до репресивного механізму використання. І тому я думаю, що це потрібно міняти, трансформувати у світлі прикладу князя Володимира", - підсумував Шевчук.

Як відомо, згідно з даними загальнонаціонального опитування фонду "Демократичні ініціативи" та центру Разумкова церкві повністю довіряють 31,7% опитаних, переважно довіряють - 38,4%, переважно не довіряють - 10,6%, зовсім не довіряють - 9,3%.

При цьому Верховна Рада, президент, суди, політичні партії, уряд, міліція, прокуратура і місцева влада мають негативний баланс довіри-недовіри. Зокрема, главі держави цілком довіряють 6,5% опитаних, Верховній Раді - лише 1,6% українців, Кабміну - 3%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування