Експерт: У КПК не передбачили, що Мельник може утекти без браслета

Вівторок, 13 серпня 2013, 10:30

У кримінальному законодавстві відсутня норма про покарання за втечу підозрюваного з-під домашнього арешту.

Про це заявила кандидат юридичних наук, кримінолог Ганна Маляр, передає Тиждень.ua.

"Нинішнім кримінальним законодавством прямо не передбачено втечу підозрюваного з-під домашнього арешту. Тому про склад правопорушення в таких діях говорити зарано, враховуючи принцип презумпції невинуватості. Тобто, те що він самочинно втік, а не його викрали, ще варто довести", – заявила Маляр.

"У разі затримання Мельника та наявності доказів втечі, слідчий суддя, може (але не зобов’язаний) застосувати найбільш суворий запобіжний захід – тримання під вартою. Проте суддя не порушить закон, якщо знову вирішить застосувати до Мельника запобіжний захід у виді домашнього арешту та одягти браслет", - зазначила вона.

"Також вже під час винесення вироку по справі суд може (але знову таки, не зобов’язаний) врахувати факт втечі при призначенні покарання як обтяжуючу обставину", – додала вона.

Маляр також зазначає, що цією прогалиною у законодавстві, можливо, вдало скористалися захисники Мельника і він сам.

"Звісно, це – прогалина в законодавстві. Втім, нічого страшного в цьому немає, оскільки прогалини в новому законодавстві заповнюються через практику. Хоча проблема полягає в тому, що процедура усунення прогалин – тривала і невідомо, коли це буде зроблено", - пояснила вона.

Як відомо, 27 липня працівники головного управління внутрішньої безпеки міністерства доходів і зборів спільно з головним управлінням боротьби з організованої злочинністю МВС затримали ректора Національного університету державної податкової служби Петра Мельника під час отримання хабара в загальній сумі 120 тис. грн. 

1 серпня Печерський суд обрав для Мельника міру запобіжного заходу у вигляду домашнього арешту. 

9 серпня він втік з-під домашнього арешту, позбавившись електронного браслету. У МВС вважають, що він не міг за своїми документами виїхати з країни. 

12 серпня Печерський райсуд Києва санкціонував затримку й примусову доставку в суд Мельника.

Дехто з захисників Мельника вже говорить, що його могли викрасти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...