Венеціанська комісія хоче швидше побачити зміни до закону про вибори

Вівторок, 13 серпня 2013, 11:27

У Венеціанській комісії підкреслюють невідкладність прийняття змін до виборчого законодавства України.

Про це сказав член Венеціанської комісії Пітер Пакзолай на круглому столі в Києві, передає УНІАН.

"Венеціанська комісія усвідомлює, що часу небагато і наскільки важливо прийняти зміни до виборчого законодавства. Найближчим часом, можливо, в найближчі тижні... Ми зацікавлені в тому, щоб наш діалог продовжувався", - сказав він.

При цьому експерт додав, що висновок комісії сформульовано досить чітко.

Також Пакзолай зауважив, що відповідно до чинного законодавства, громадяни України, які мають судимість, не можуть балотуватися на виборах.

За його словами, відповідна норма зараз аналізується в Європі. Щодо можливості балотуватися громадянам, які проживають на території України не менше останніх 5 років, Пакзолай зауважив, що у своєму висновку Венеціанська комісія назвала таку вимогу "дещо надмірною".

Також він зазначив, що питання надання можливості іноземцям брати участь у проведенні передвиборної агітації є предметом дискусії і діалогу Венеціанської комісії з українськими органами влади.

Крім того, щодо скасування подвійній юрисдикції судів та виборчих комісій з розгляду виборчих спорів та інших питань, як повідомив Пакзолай, Венеціанська комісія підготувала детальну порівняльну таблицю.

За його словами, "подвійна юрисдикція досить заплутана", тому рекомендується позбавитися такої системи.

"Сучасна система досить заплутана, і її належить спростити", - сказав Пакзолай.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування