Оприлюднені топ-10 олігархів-власників кримських пляжів

Вівторок, 13 серпня 2013, 14:42

У Топ-10 власників кримських пляжів потрапили родина президента Віктора Януковича, бізнесмени Ігор Коломойський, Ринат Ахметов, родина Азарових, Вадим Новинський, і інші.

Такий рейтинг склав Центр журналістських розслідувань, ґрунтуючись на власних даних.

Топ-10 "Господарів кримських пляжів" відкриває родина президента Віктора Януковича. До послуг самого президента в Криму — чотири держдачі й резиденції із закритими пляжами, а також володіння в Севастопольській зоні.

У ялтинському селищі Отрадноє (Массандра) перебуває вілла, відома як "Чайний будиночок", побудована на вилучені в інституту  "Магарач" землях.

Чайний будиночок
Чайний будиночок

Орендує дві ділянки землі під дачею фірма "Пансіонат сімейного типу", заснована структурами, близькими до сина президента Олександрf Януковичf. Цій же фірмі Радмін Криму у свій час відвів на березі моря майже гектар.

Без врахування прибережних зон у Балаклаві й Батілімані структури, пов'язані з родиною президента, орендують в Отрадному пляжну зону площею не менше 1,77 гектара.

Друге місце рейтингу займає група "Приват" Ігоря Коломойського й Геннадія Боголюбова, структурами якої орендується пляжна зона загальною довжиною берега в 688 метрів.

Найбагатший бізнесмен Ринат Ахметов посів у рейтингу третє місце.  Його структури орендують пляжі загальною довжиною в 505 метрів морського берега.

Четверте місце в рейтингу займає екс-глава Адміністрації президента Віктор Медведчук, який опосередковано — через дві київські, одну лондонську й три кіпрські компанії — володіє ТОВ "Інвестиційна компанія " Спорт-Тур".

Симеізька влада продала "Спорт-Туру" прибережну ділянку площею в 1,2 гектара – після того, як двома роками раніше оформила право власності фірми на 5 побудованих бун. В Оползнєвому, дружина Медведчука – телеведуча Оксана Марченко орендує  пляж довжиною  в 46 погонних метрів.

Олігарх Костянтин Григоришин посідає п'яте місце й через свої структури використовує 433 метра одних із кращих пляжних територій Південного берегу.

Шосте місце – у будівельної компанії "Консоль-Лтд",створеної спікером кримського парламенту Володимиром Константиновим

На сьомому місці в рейтинг поставлена родина Азарових, яка володіє пляжною зоною біля набережної Гурзуфа. Є в родини й власність із доступом до моря - у кооперативі "Чехово" на однойменному мисі у Форосі.

Кооператив Чехово
Кооператив "Чехово". Всі фото Центр журналистских расследований

"Кооператив заснували Микола Азаров, його дружина Людмила й син Олексій і ще 5 физосіб, за допомогою чого одержали землю під забудову.  І це аж ніяк не невелика ділянка в "дикому місці", як заявляв прем'єр, царське село. Те, що берегова смуга мису також перебуває в оренді в дачного кооперативу "Чехово", "Центру" підтвердили у Фороській сільраді. Але точну площу огородженої прибережної смуги називати відмовилися", - пише видання.

Восьме місце рейтингу зайняв новоукраїнський олігарх, обраний нардепом від Севастополя, Вадим Новинський, який став опосередкованим користувачем більше півкілометра пляжної смуги Судака.

Туристсько-оздоровчий комплекс "Судак" через п'ять офшорок із Британських Віргінських островів і Кіпру афільований зі " Смарт-Груп" Новинського. У користуванні структур  олігарха — і пляж "Схід".

Олігарх Василь Хмельницький посів дев'яте місце в списку. В Алупці його структури використовують пляжну територію довжиною близько 400 метрів.

І замикає десятку кримських пляжів російський олігарх і власник Національної Резервної Корпорації Олександр Лебедєв. Усього в структур олігарха – кримські пляжі довжиною в 358 метрів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News