Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рух "Чесно" домагається депутатських декларацій через суд

Понеділок, 19 серпня 2013, 13:33

Рух "Чесно" просить Київський апеляційний адмінсуд визнати протиправною відмову Апарату Верховної Ради у наданні депутатських декларацій. 

Позов проти Апарату Верховної Ради подано учасником руху Віктором Тараном 19 серпня, повідомляє прес-служба "Чесно".

У ньому вимагається зобов’язати апарат парламенту надати майнові декларації спікера Володимира Рибака та голів 5 парламентських фракцій, відповідно до закону "Про доступ до публічної інформації". 

Учасниця "Чесно", юрист Інституту Медіа Права Ольга Сушко переконана, що Окружний адміністративний суд Києва протиправно відмовив у задоволенні позову до Апарату ВР.

Цим, за її словами, суд першої інстанції проігнорував спеціальні по відношенню до справи вимоги законів "Про доступ до публічної інформації" та "Про Засади запобігання та протидії корупції" на користь загальних норм законодавства про захист персональних даних. 

"Хоча лише деякі відомості у деклараціях обмежені у доступі (як то паспортні дані, адреса проживання декларанта та членів його сім’ї, тощо), суд безпідставно визнав, що декларації депутатів, в цілому, є інформацією з обмеженим доступом", - зазначив Віктор Таран.

"Подібне рішення окружного адміністративного суду фактично створює прецедент для депутатів не оприлюднювати свої доходи попри вимоги законодавства", - заявив він. 

Про час та місце засідання Київського апеляційного адміністративного суду у справі Тарана проти Апарату Верховної Ради буде повідомлено додатково. 

9 серпня поточного року Окружний адміністративний суд Києва повністю відмовив у задоволенні позову Тарана до Апарату ВР щодо надання майнових декларацій 6 народних депутатів. 

Судовий позов до Апарату парламенту став наслідком дослідження депутатських декларацій з боку активістів "Чесно". Всупереч антикорупційному законодавству та закону про доступ до публічної інформації, Апарат ВР відмовився надати копії майнових декларацій, посилаючись на наявну в них конфіденційну інформацію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...