США й Британія схильні завдати удари по Сирії, але поки не наважуються

Четвер, 29 серпня 2013, 09:16

Президент США Барак Обама в середу заявив, що влада Сирії винна у хімічній атаці в пригороді Дамаска й повинна понести за це відповідальність.

"Я не зацікавлений у будь-якому відкритому конфлікті в Сирії. Але ми маємо бути певні, що коли країна порушує міжнародні норми, зокрема використовує хімічну зброю, така країна має бути притягнута до відповідальності", - цитує його "Радіо Свобода".

Водночас Вашингтон поки не прийняв рішення щодо завдання ударів по Сирії, і США й Великобританії ще потрібен час, щоб легітимізувати плановану акцію, повідомляє "Інтерфакс-Україна", аналізуючи події середи.

Адміністрація Обами хоче до кінця тижня оприлюднити доповідь розвідки, яка має довести причетність офіційної влади Сирії до хімічної атаки й обґрунтувати необхідність ударів.

Уряд Великобританії через позицію, зайнятому парламентом, швидше за все, до ухвалення рішення про початок операції в Сирії змушений буде дочекатися висновків комісії ООН, яка розслідує застосування хімічної зброї в Сирії.

Місія ООН, як повідомляє The New York Times, мала завершити роботу до кінця тижня, але може й затриматися в Сирії.

До затримки початку воєнної операції в Сирії може призвести й вимога американських законодавців докладно й мотивовано роз'яснити необхідність втягування в черговий військовий конфлікт.

Спікер палати представників американського конгресу Джон Бейнер направив Обамі послання, у якому вимагає чітких роз'яснень із приводу будь-яких військових дій проти Сирії до того, як вони будуть розпочаті. Він критикує президента за те, що той недостатньо консультувався із законодавцями з даного питання, пише The Wall Street Journal.

У посланні спікер рекомендує Обамі "проінформувати американців і Конгрес про завдання, цілі і всеосяжну стратегію у відношенні Сирії до того, як по її території буде пущена перша ракета".

Крім того, лист президенту з вимогою заручитися схваленням військової акції США проти Сирії підписали 116 членів палати представників.

Обама заявив, що операція в Сирії необхідна, тому що зачіпає інтереси національної безпеки США.

Лондон підготував проект резолюції Ради Безпеки ООН по Сирії, що передбачає застосування сили, він був розглянутий п'ятьма постійними членами РБ ООН у середу, але вони не змогли досягнути консенсусу.

Представник держдепу США Мері Харф заявила, що процес ухвалення проекту резолюції по Сирії в РБ ООН загальмувався через непоступливість Росії.

У той же час, ЗМІ з посиланням на експертів повідомляють, що воєнна операція країн Заходу проти Дамаска може початися вже в ніч на п'ятницю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування