У посольстві РФ назвали "торговельну війну" репетицією перед Угодою з ЄС

Четвер, 29 серпня 2013, 14:01

Ситуація з українськими товарами на російській митниці була репетицією щодо посилення контролю у разі підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Про це заявив старший радник посольства РФ в Україні, керівник групи двостороннього та регіонального співробітництва Ігор Севастьянов, передає "Інтерфакс - Україна".

"У нас є побоювання, що в разі підписання цієї угоди можливо перетікання або витіснення на наші ринки або взагалі реекспорт товарів з Євросоюзу через Україну і Туреччину на наш ринок", - сказав він.

"Тому була проведена, чи що, репетиція, які можливі заходи посилення контролю, тим більше Україна переходить на правила визначення товару, які прийняті в Євросоюзі", - додав радник.

Дипломат нагадав, що фактично йдеться про те, що кожна країна, у тому числі і Україна, і Росія, має право здійснювати митний контроль більш суворо або більш ліберально.

"Ось ми напередодні те, що у нас є такі цілком обґрунтовані побоювання, провели свого роду репетицію" , - зазначив дипломат.

Він також підкреслив, що уряд Росії не приймав жодних обмежувальних заходів з приводу введення українських товарів.

Севастьянов зазначив , що ступінь інтенсивності митного контролю визначали виключно митні органи.

"Тут жодних порушень немає абсолютно", - запевнив він.

У той же час дипломат вважає, що сьогодні українському бізнесу необхідно ретельно вивчити проект Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

"Угода про асоціацію - досить об'ємний документ і далеко виходить за рамки звичайних угод про зону вільної торгівлі", - зазначив він.

"У Митному союзі за рахунок зниження цін на енергоносії, скасування митного регулювання, Україна виграє близько $ 9-10 мільярдів на рік .... А наслідки підписання Угоди про асоціацію, вони з мінусом порядку $ 2-3 мільярдів" , - висловив думку Севастьянов.

Він підкреслив, що, таким чином, коли Україна буде вирішувати, інтегруватися їй з Євросоюзом, або вступати в МС, то в економічному вимірі різниця буде становити порядку $ 13 мільярдів щорічно.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...