ЗМІ: Фюле скаже, що зона вільної торгівлі й статус спостерігача у МС можливі

Середа, 11 вересня 2013, 14:41

Єврокомісар Штефан Фюле планує заявити про можливість для країни бути спостерігачем у Митному Союзі й будувати зону вільної торгівлі з ЄС.

Про це єврокомісар збирається заявити в середу в Страсбурзі в ході обговорення в Європарламенті питання про тиск Росії на країни Східного партнерства у зв'язку з підписанням Угоди про асоціацію, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Очікується, що Фюле скаже, що для членів Східного партнерства можливе нарощувати співробітництво із МС у якості спостерігача.

При цьому, він скаже, що участь у глибокій і всеосяжній зоні вільної торгівлі повністю сумісна з існуючими в партнерів договорами про зону вільної торгівлі з іншими країнами СНД.

Разом з тим, єврокомісар також заявить про те, що розвиток проекту Митного Союзу має поважати суверенні рішення партнерів і вкаже на те, що будь-які погрози з боку Росії, пов'язані з можливим підписанням Угоди про асоціацію з ЄС, є неприйнятними.

При цьому він має намір конкретизувати, що це відноситься до всіх форм тиску, включаючи можливе зловживання цінами на газ, штучні перешкоди в торгівлі, військове співробітництво й гарантії безпеки й інструментальний підхід до тривалих конфліктів.

Як очікується, Фюле також повідомить, що членство в Митному Союзі не сумісне із зоною вільної торгівлі з ЄС, переговори про яку були проведені з Україною, Молдавією, Грузією й Вірменією.

Єврокомісар пояснить, що це не через ідеологічні відмінності, це не про конфлікт економічних блоків або про ігри в нульові суми, а через правову причину.

Він наведе приклад, що не можна в той самий час знижувати митні тарифи в зоні вільної торгівлі й підвищувати їх потім через членство в МС.

Фюле відзначить, що нове покоління Угод про асоціацію принесе величезні перетворюючі переваги за допомогою зближення правових норм, регламентів і лібералізації ринку.

Очікується, що він також оголосить дані незалежних досліджень, які показали, що глибока й всеосяжна зона вільної торгівлі принесе істотні вигоди, експорт у ЄС подвоїться, що приведе до росту ВВП приблизно до 12%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування