Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Румунія збільшить закупівлі вина з Молдови, щоб допомогти їй

Середа, 11 вересня 2013, 21:13

Президент Румунії Траян Бесеску пообіцяв президентові Молдови Миколі Тимофті збільшити обсяги імпорту молдавського вина.

Про це повідомив на брифінгу в середу прес-секретар глави Молдови Влад Цуркану.

За його словами, у зв'язку з ембарго Росії на імпорт молдавського вина, Тімофті в середу в телефонній розмові з Бесеску звернувся до нього з проханням збільшити закупівлі молдавського вина Румунією.

"Траян Бесеску повідомив президенту Миколі Тімофті про готовність Румунії істотно збільшити імпорт вина та іншої молдавської продукції внаслідок рішення Росії накласти ембарго. Румунський президент звернеться до уряду і спеціалізованим підприємствам. Зараз Молдова експортує до Румунії 3-5 % свого вина, але його планується збільшити", - зазначив прес-секретар глави держави.

Він підтвердив думку Тімофті про необхідність диверсифікації молдавськими виробниками ринків збуту з традиційних - в СНД на альтернативні - в ЄС та Азії.

"До цих процесів можна було б підключити і румунських партнерів", - вважає Тімофті.

У розмові з Бесеску була також порушена проблема якнайшвидшого будівництва газопроводу Ясси-Унгень, який би дозволив отримувати Молдавії газ не тільки від російського "Газпрому".

Цуркану повідомив, що Тімофті вважає, що " консультації з питання якості з російською стороною необхідні, однак, паралельно молдавським виробникам потрібно шукати інші ринки збуту" .

Вранці в середу президент Молдови виступив на брифінгу у своїй резиденції і назвав дії російської сторони недружнім актом.

Прес-секретар президента висловив упевненість, що " проблему експорту вина вдасться вирішити, а нинішня заборона не буде катастрофічною для Молдови".

Він нагадав, що винне ембарго, накладене Росією в 2006 році, сприяло диверсифікації ринків збуту молдавського вина.

Також у середу голова Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу заявив, що "ЄС не потерпить спроб обмежити свободу вибору країн "Східного партнерства" , яких приваблює економічна і соціальна модель європейського простору".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...