Європарламенту запропонували поскаржитися на Росію в СОТ

Середа, 11 вересня 2013, 23:21

Європейському Союзу та країнам Східного партнерства, які опинилися під торговим тиском Росії, варто звернутися зі скаргою на Росію до СОТ.

Так вважає віце-президент міжпарламентської асамблеї Euronest, депутат Європейського парламенту Яцек Царіуш-Вольський (європейські народники).

Виступаючи в середу в Європарламенті в рамках обговорення питання про російський тиск на країни Східного партнерства, він сказав: "Давайте спрямуємо скаргу до СОТ, оскільки те, що робить Росія - це чисте порушення правил СОТ, і давайте допоможемо нашим партнерам зробити те ж саме".

"Якщо ми цього не зробимо, припиніть говорити про ЄС як про глобального актора", - додав Царіуш-Вольський.

Ця пропозиція була сьомою у списку депутата з того, що потрібно зробити ЄС для захисту країн Східного партнерства.

"Російський тиск став зараз санкціями, і це випадок з Молдовою. Потрібні дії. Дозвольте мені озвучити запитання Леніна - якщо не ми, то хто, якщо не зараз, то коли?" - риторично запитав він.

Серед пропозицій Царіуша-Вольського також були "дипломатичний тиск на Росію, дипломатична підтримка східних партнерів, політичний тиск на Росію на високому рівні порядку денного двостороннього діалогу, відкриття ринків ЄС для їхніх товарів".

Ще однією пропозицією депутат назвав "відплату" Росії.

"Якщо вони поставили під ембарго молдавські вина, давайте поставимо під ембарго російський спирт", - запропонував депутат.

Політик також вважає за необхідне припинити утримувати Європейську комісію від надсилання скарги проти Газпрому.

"Росія кидає виклик усьому ЄС, а не тільки Європейській політиці сусідства", - заявив Царіуш-Вольський.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування