Росія зводить свою зовнішню політику до торговельних війн

Четвер, 12 вересня 2013, 14:57

Конфлікти з сусідніми країнами Росія вирішує обмеженням експорту продукції на свою територію.

Такий висновок зробили журналісти "Тижня", які проаналізували продовольчі конфлікти Росії.

Торгова війна з Україною розпочалася минулого року, коли Росія двічі забороняла ввезення українських сирів, а згодом і м'ясних продуктів українського виробництва.

Про "сирну війну" заявили у серпні цього року, коли Росія виявила у сирах підприємств "Прометей" (філіал "Менський сир") і "Миргородський сироварний комбінат" антибіотики. У зв'язку з цим відомство ввело режим підвищеного контролю продукції, яка поставляється цими підприємствами.

А 29 липня розпочалася епопея з продукцією компанії Roshen, на яку російська санітарна служба також ввела заборону через нібито виявлений у молочному шоколаді бензопірен.

Росія зводить свою зовнішню політику до торговельних війн
Росія зводить свою зовнішню політику до торговельних війн. Для збільшення натисніть на зображення

На думку експертів, у забороні на постачання до РФ продукції компанії Roshen є елемент російської політики проти України. За словами експертів, такі різносортові "наїзди" мають на меті спонукати Україну до сильнішої інтеграції з Росією – насамперед вступу до Митного cоюзу.

Втім, на цьому протистояння в торговій війні між Україною і Росією не закінчилися. Митна служба Росії з 14 серпня фактично заблокувала імпорт товарів з України, включивши до списку ризикованих експортерів всі українські підприємства, що постачають свою продукцію у РФ. 

Торговий наступ на Білорусь Росія розпочала після затримання голови наглядової ради підприємства "Білоруська калійна компанія" та водночас гендиректора російської компанії "Уралкалій" Владіслава Баумгєртнєра. Влада Росії назвала арешт підприємця "дуже дивними, неадекватними і не партнерськими діями".

Російська федеральна служба з нагляду у сфері захисту прав споживачів висловила стурбованість якістю і безпечністю молочних продуктів білоруських виробників. Втім, поки йшлося про посилення в Росії контролю за якістю білоруської продукції.

10 вересня 2013 року головний санітарний лікар Росії Геннадій Оніщенко повідомив про введення заборони на ввезення вин із Молдови

За його словами, в серпні і вересні у РФ були забраковані вісім партій молдавської виноробної продукції, два зразки продукції, поданих на реєстрацію в РФ, не відповідали нормам.

У 2006 році Грузія забороняла постачання вина з Молдови, потім поступово воно повернулося на російський ринок. Офіційною причиною заборони назвали низьку якість грузинської продукції.

Однак, згодом Росспоживнагляд заявив про зростання ризику поставок в РФ фальсифікованого алкоголю з Грузії, оскільки "в країні немає достатніх запасів виноматеріалів і готової алкогольної продукції".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
Усі новини...