СБУ могла, але не знешкодила дніпропетровських терористів

П'ятниця, 13 вересня 2013, 12:12

Слідчі СБУ мали можливість ще в листопаді 2011 року викрити терористів, але не скористалися нею і допустили вибухи 27 квітня.

Такий висновок можна зробити після показів свідків в Індустріальному суді, вважають адвокати одного з обвинувачених Дмитра Реви.

11 вересня свідчення давали реалізатор, який стверджує, що продав мобільний телефон та стартовий пакет МТС підсудному Федоряку у листопаді 2011 року, а також слідчий СБУ Олег Смоляренко, який керував оперативно-слідчою групою, яка розслідувала перший вибух у Дніпропетровську в листопаді 2011 року.

Реалізатор каже, що детально описав особу, яка купила у нього телефон і стартовий пакет, ця обставина підтверджується і протоколом допита цього свідку від 27.12.2011 року.

Крім того, на запитання головуючої, чи знає він когось, хто знаходиться на лаві підсудних, він беззаперечно визнав Федоряка, що свідчить про його добру пам’ять на обличчя.

За версією слідства саме цей покупець відправляв з купленого номера смс-повідомлення "терористичного характеру" до СБУ.

Під час допиту ще 27.12.2011 року, реалізатору демонструвалося відео з камер зовнішнього спостереження, на якому він упізнав того покупця.

"Тобто виходить, що станом на грудень 2011 року слідчі мали детальний опис підозрюваного, зроблений свідком, та зображення підозрюваного на відео", - зазначають адвокати.

Вказавши, що саме він керував слідчо-оперативною групою, та мав усі необхідні повноваження на надання доручень для проведення оперативних заходів, слідчий Смоляренко не зміг згадати, які дії були здійснені правоохоронцями для встановлення особи цього покупця та його розшук.

"Із самих же матеріалів справи, досліджених у суді, випливає, що слідство мало всю необхідну інформацію, аби встановити місцезнаходження Віталія Федоряка і припинити діяльність так званої терористичної групи. Але відповідні дії не були зроблені, і менш ніж через півроку у центрі Дніпропетровська сталося чотири потужних вибухи та постраждали десятки людей", - заявила Томчук.

Алдвкати також вказали, що обличчя Федоряка є на камерах магазину "Сільпо" в Запоріжжі, де закаладалсь перша вибухівка, але і тоді його ніхто не шукав.

Як відомо, Федоряк має родича, який працює в прокуратурі Дніпропетровської області.

Водночас свідок обвинувачення на попередньому засіданні не змогла упізнати Льва Просвірніна.

Обвинувачений Сукачов не раз наполягав на непричетності Реви і Просвірніна до терактів.

Водночас ще після терактів в Дніпропетровську дехто висловлював гіпотезу про причетність силовиків до цих терактів.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування