Реформа судової системи від Януковича - профанація, - Власенко

Субота, 14 вересня 2013, 11:26

Опозиція не підтримає президентський законопроект про внесення змін до Конституції України в частині посилення гарантій незалежності суддів.

Про це заявив захисник екс -прем'єра Юлії Тимошенко, заступник голови ВО " Батьківщина" Сергій Власенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я впевнений, що опозиція не підтримає його навіть у першому читанні", - заявив Власенко, нагадавши, що опозиція підтримала лише направлення президентського законопроекту до Конституційного суду.

"Опозиція за те, щоб всі зміни пішли до Конституційного суду. Нехай Донецький Конституційний суд дає свої висновки, а ми будемо презентувати свої зміни до Конституції в частині створення дійсно незалежного судоустрою в Україні", - зазначив захисник Тимошенко.

Власенко також нагадав, що реформа судової системи, як і закон про прокуратуру, є частиною вимог Європейського Союзу, які Україна має виконати до Вільнюського саміту.

Однак, підкреслив Власенко, запропоновані адміністрацією президента законопроекти "не мають жодного відношення до європейських законів".

"Це профанація, яка до європейських законів не має ніякого відношення. Я уважно подивився їхній законопроект про прокуратуру, законопроект про зміну конституції з судоустрою. Це звичайне зміцнення азіатсько - африканського авторитаризму, і до європейських законів не має ніякого відношення", - заявив Власенко.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада 377 голосами підтримала направлення до Конституційного Суду запропонованих президентом змін до Конституції в частині посилення гарантій незалежності суддів.

Згідно з проектом закону, Верховна Рада позбавляється права призначати і звільняти суддів загальної юрисдикції на безстроковий термін. Суддів пропонується призначати лише один раз безстроково. Нові зміни скасовують 5-річний випробувальний термін призначення суддів.

Призначати суддів і звільняти зможе лише президент на підставі подання Вищої ради юстиції. Президент також отримує право на переведення судді до іншого суду загальної юрисдикції на підставі та згідно з поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування