Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Раді вважають, що Азаров "шулерствує" з бюджетом

Вівторок, 17 вересня 2013, 09:45

Уряд заклав нереальні прогнози в держбюджет на 2014 рік і приховує проблеми з дефіцитом держбюджету й бюджету Пенсійного фонду.

Таку думку висловила член комітету з питань бюджету, депутат від "Батьківщини" Тетяна Слюз, коментуючи те, що проект бюджету відкликаний із парламенту, пише "Комерсант-Україна".

"Ми всі бачили й бачимо, які прогнози були закладені на цей рік. Реальних прогнозів немає й на наступний. Хоча уряд має чесно зізнатися, що є проблеми з дефіцитом держбюджету й бюджету Пенсійного фонду. Адже їх можна вирішити шляхом скорочення видатків. Якщо все погано, то має бути погано всім", - заявила вона.

Слюз не виключає, що ситуація з ухваленням бюджету може знову затягнутися до грудня, як торік, коли держбюджет ухвалювався похапцем у лічені дні.

Держбюджет-2014 враховує зростання реального ВВП на 3%, номінального – до 1,69 трлн грн. Прогноз зростання ВВП завищений на 127,5 млрд грн у порівнянні з прогнозом Міжнародного валютного фонду, тому потрібні додаткові консультації із МВФ, говориться в матеріалах Мінфіну.

Різниця прогнозів ставить під загрозу понад 35 млрд грн потенційних доходів казни.

Перший заступник голови бюджетного комітету Оксана Калетник (Компартія) сказала: "Хочеться не допустити такого безглуздого ухвалення держбюджету, яке було торік. Ми бачимо, до чого це призвело – до діри у бюджеті, яка збільшується".

"А уряду нема чого оприлюднити законопроект, їм не потрібні зайві розмови, тому що логіка шулерства буде одразу помітна", - вважає вона, але розраховує, що вже цього тижня члени бюджетного комітету зможуть проаналізувати проект держбюджету.

В уряді очікують зростання доходів бюджету на 12% (+45 млрд грн) у порівнянні з планом 2013 року – до 415,05 млрд грн; видатки складуть 505,75 млрд грн. 

Ресурс місцевих бюджетів має збільшитися на 7,4%, або 16,3 млрд грн (236,4 млрд грн), обсяг фонду регіонального розвитку – скласти 3,5 млрд грн.

Експерт із питань бюджету Асоціації міст України Олександр Слобожан обурюється: "Місцеві влади фактично відсторонені від бюджетного процесу. Не мають основних індикаторів, щоб зробити розрахунки. Ситуація, як у анекдоті: процес настільки прозорий, що його не видно. Торік процес був закритим, але були хоча б проведені консультації щодо дохідної частини, й оцінки місцевих бюджетів частково враховані".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...