Україна розраховує на членство в Радбезі ООН у 2016-2017 роках

Вівторок, 24 вересня 2013, 22:54

Україна ініціюватиме проведення в ході нинішньої сесії Генасамблеї ООН конференції з питань подальшого нерозповсюдження ядерної зброї.

Про це заявив президент Віктор Янукович.

Виступаючи на загальних дебатах 68-ї сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку у вівторок, він нагадав, що в 2014 році виповнюється 20 років з моменту приєднання України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

"Позбувшись від наявного на той час арсеналу ядерної зброї, наша держава зробила безпрецедентний внесок у безпрецедентне ядерне роззброєння...", - сказав Янукович.

"Враховуючи останні тривожні тенденції в галузі ядерного роззброєння та нерозповсюдження, Україна ініціюватиме проведення Генасамблеєю представницької тематичної конференції. Очікуємо, що участь у цьому форумі візьмуть держави-гаранти, країни, які пішли за прикладом України, а також всі інші зацікавлені сторони", - додав він.

Янукович також підкреслив, що Україна продовжує наполягати на тому, що гарантії безпеки для держав, які відмовилися від своїх ядерних арсеналів і не входять у військові союзи, повинні бути відображені в юридично зобов'язуючих міжнародних документах.

"Ми очікуємо успішного проведення в наступному році саміту з ядерної безпеки в Гаазі", - додав президент.

Він також заявив, що Україна закликає міжнародну спільноту до мирного врегулювання конфлікту в Сирії і вітає розробку США і Росією плану зі знищення хімічної зброї.

Крім того, Янукович заявив, що Україна стурбована стагнацією переговорного процесу з модернізації Ради безпеки ООН і підкреслив, що прогрес у модернізації має бути досягнутий якомога швидше.

"Вважаємо, що реформування має неодмінно передбачати облік в законних інтересах усіх регіональних груп, у тому числі Східноєвропейської. Йдеться про необхідність надання державам нашого регіону одного додаткового місця для постійного членства у складі розширеної Ради безпеки", - заявив президент.

Він підкреслив, що Україна і надалі буде здійснювати вагомий внесок у створення більш безпечного світу.

"Для цього всі можливі інструменти, зокрема, непостійне членство в Раді безпеки ООН у разі обрання нашої держави до складу цього органу на період 2016-2017 рр.. Розраховуємо на підтримку кандидатури України на відповідних виборах", - сказав Янукович.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування