Серед затриманих у Росії активістів Greenpeace є українець

Вівторок, 24 вересня 2013, 23:16

Серед затриманих у Росії активістів міжнародної екологічної організації Greenpeace, які на судні Arctic Sunrise проводили акцію проти видобутку нафти в Арктиці, є громадянин України.

Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ Євген Перебийніс, передає "Радіо Свобода".

За його словами, генконсульство України підтримує контакт із представництвом МЗС Росії у Мурманську і відстежує, які подальші дії будуть вживатися щодо судна з активістами на борту.

 Дипломат також пообіцяв, що генконсульство України у Санкт-Петербурзі при першій можливості зв’яжеться з українцем, щоб дізнатися про його стан та потреби.

Українець – у числі міжнародного екіпажу з 30 осіб, серед яких і четверо громадян Росії – перебуває на борту судна екологів, яке ходить під прапором Нідерландів.

Слідчий комітет Росії (СКР) повідомив сьогодні, що порушив кримінальну справу за статтею "піратство" у зв’язку зі спробою проникнення екологів Greenpeace на нафтову платформу "Газпрому" у Печорському морі.

Офіційний представник СКР Володимир Маркін заявив журналістам: "Розумієте, коли борт іноземного судна переповнений електронною технікою невідомого призначення, а група осіб, які проголошують себе учасниками екологічної правозахисної організації намагається не інакше як штурмом взяти бурову платформу, виникають, звичайно, закономірні сумніви відносно взагалі їхніх намірів".
 
Ця акція, за словами Маркіна, загрожувала суверенітету Росії й екологічній безпеці регіону, а тому всі її учасники будуть притягнуті до кримінальної відповідальності, незалежно від громадянства.

Речниця російського відділення Greenpeace Марія Фаворська повідомила, що на адресу організації ніякого офіційного звинувачення не надходило.
 
"У першу чергу я хочу сказати, що формально звинувачення ще ніякого немає, ми – Greenpeace International – ще жодних документів не отримували, не відомо взагалі нічого – ні хто підозрюваний, бо тут має бути порушена справа проти якогось конкретного порушника, за конкретним складом злочину. Нічого цього поки що немає, ми цього не бачили", – зазначає Фаворська.
 
Юристи Greenpeace розраховують зустрітися із затриманими екологами, очікуючи, що таку можливість їм нададуть негайно.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...