Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Комітет міністрів Ради Європи закликав негайно повернути посаду судді ВСУ

Четвер, 26 вересня 2013, 20:32

Комітет міністрів Ради Європи, розглянувши виконання Україною рішення Євросуду з прав людини у справі Олександра Волкова, закликав владу невідкладно відновити його на посаді судді Верховного Суду.

Відповідне рушення було ухвалено за результатами розгляду цього питання у рамках засідання Комітету міністрів Ради Європи, яке відбулося в Страсбурзі 24-26 вересня, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в Раді Європи.

"Враховуючи безумовне зобов'язання України забезпечити відновлення заявника на його попередній посаді судді Верховного Суду якнайшвидше, (міністри) закликали українську владу виконати це зобов'язання невідкладно, відзначаючи наявність вакансій у Верховному Суді", - йдеться в рішенні.

Крім того, міністри нагадали про положення в рішенні ЄСПЛ щодо того, що Україна має терміново здійснити загальні реформи правової системи, щоб "вирішити серйозні системні проблеми у функціонуванні української судової системи".

"У цьому контексті (міністри) з цікавістю відзначили заходи, передбачені українській владі в їхньому плані дій, зокрема реформу Вищої ради юстиції та процедуру звільнення суддів", - йдеться в рішенні.

У зв'язку з цим у Комітеті міністрів наголосили, що низка питань, окреслених у рішенні ЄСПЛ, потребує заходів, зокрема, ефективного судового контролю з боку Вищого адміністративного суду щодо рішень, ухвалених Вищою радою юстиції, визначення "порушення присяги", різних захисних процедурних заходів, зокрема термінів позовної давності, відповідного розміру санкцій, а також додержання принципу пропорційності.

"(Міністри) наполегливо рекомендували українській владі продовжувати повною мірою використовувати різні можливості для співпраці, пропоновані Радою Європи, з питання незалежності судової влади, а також належним чином враховувати відповідні рекомендації Венеціанської комісії", - зазначено в рішенні Комітету міністрів.

Крім того, в рішенні відзначено важливість "якнайшвидшого ухвалення та реалізації окремих та загальних заходів, необхідних для виконання рішення суду".

Українській владі рекомендовано передати в комітет найпізніше до кінця жовтня 2013 року переглянутий план дій із детальним викладенням досягнутого прогресу та додаткових заходів, передбачених для вирішення решти проблем, який супроводжувався б графіком їх ухвалення та реалізації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування