Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Курченко не розрахувався за газпромівський газ?

Субота, 28 вересня 2013, 16:55

Баланс газу, імпортованого в Україну в 2012 році і перепроданого компаніями холдингу СЄПЕК та оплати, отриманої за нього - не сходиться.

Йдеться про газ, взятому у Ostchem Holding і у "Нафтогазу" і перепроданого компаніями холдингу СЄПЕК промисловим газоспоживачах, пише "ZN.UA".

"Компанії, афілійовані з холдингом Сергія Курченко СЄПЕК, продали в 2012 році мало не в 2 рази більше, ніж було реального ресурсу, взятого ними з різних джерел на реалізацію, - понад 800 млн куб. м (за деякими даними , більше 1 млрд куб. м)", - зазначає видання.

Реклама:

За даними ZN.UA, у Курченка, як неофіційно говорять його бізнес-партнери, "загубилося тільки за підсумком 2012 року не менше 500 млн кубометрів газу". За найскромнішими підрахунками , це коштує $178,5 млн.

"Мова йде про газ, взятий у Ostchem Holding і у"Нафтогазу" і перепроданий компаніями холдингу СЄПЕК промисловим газоспоживачам. За даними джерел, чергова боргова історія, що розгортається, полягає в тому, що розрахунки за імпортований в Україну в 2012 році російський газ не зійшлися. При цьому це не НАКівський борг: далеко не все сплачено з імпортованих Фірташем 3,1 млрд куб. м.", - підкреслює видання.

Варто зазначити, що російський газ, який хоч і входить в українську експортну квоту "Газпрома", насправді до "Нафтогазу" прямого відношення не має.

ВІДЕО ДНЯ

"Нафтогаз" цей енергоресурс просто доставляє адресатам як оператор ГТС, за що повинен отримує відповідну оплату. Тому НАК зобов'язаний знати, хто і за який обсяг послуг йому заплатив. Неоплачений газ не випарувався, а був благополучно проданий", - наголошується в статті.

"Ті самі 3,1 млрд куб. м. через компанію Фірташа Ostchem в Україні в основному отримали: належні йому ж хімпідприємства - близько 2,28 млрд куб. м; окремо газотрейдери - 50 млн куб. м; газотранспортникам було потрібно на технічні потреби 270 млн куб. м і близько 500 млн куб. м - компанія "Лідер -газ", яку відносять до групи СЄПЕК Курченко. Таким чином , якщо імпортер - Ostchem, то він і зобов'язаний остаточно розплатитися з "Газпромом", - наголошується в статті.

"Припускаємо, що всі 3,1 млрд куб. м російського газу Ostchem закупив у "Газпрому" за ціною, скажімо, близько 357 за 1 тис. куб. м. З урахуванням 20% ПДВ виходить, що 3,1 млрд куб. м коштують $1,107 млрд. І більшу частину цієї суми "Газпром" отримав. Але все одно поки баланс поставленого ресурсу та отриманої оплати не сходиться. Джерела кажуть, що "не сходиться на $400 млн", - пише ZN.UA.

"Курченко загалом працює за принципом ресурсної піраміди: у цих взяв, тим продав. Про баланс ресурсів у нього голова не болить - все одно не його. Але в цьому найбільша небезпека - дисбаланс лягає на бюджети держкомпаній , наприклад "Нафтогазу". Ті , у свою чергу, вимагають держдотацій і змушені брати кредити під шалені відсотки . в результаті все це стає проблемою споживачів газу" , - наголошується в статті ZN.UA.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування