Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Банкова хвалиться доступністю інформації. Моніторинг свідчить про ігнор

Понеділок, 30 вересня 2013, 16:15

Рівень свободи інформації, який забезпечений в Україні, є найвищим за часів незалежності.

Таку думку озвучив керівник головного управління забезпечення доступу до публічної інформації адміністрації президента Денис Іванеско під час дискусії з нагоди відзначення в Україні Дня права знати.

"Україна перебуває сьогодні на високому рівні свободи інформації. Держава забезпечує системне виконання закону "Про доступ до публічної інформації", а також належний нагляд за його дотриманням", - цитує Іванеско сайт президента.

Він повідомив, що лише за минулий рік центральними органами виконавчої влади та ОДА в рамках виконання норм закону "Про доступ до публічної інформації" було оприлюднено 290 тисяч документів, надано 43 тисячі відповідей на інформаційні запити, з них 3400 запитів представників ЗМІ.

"Показник кількості запитів 8,8 на 10000 осіб населення цілком відповідає показникам провідних демократичних країн. 93% запитувачів отримали відповіді на запити протягом базового терміну 5 днів", - заявив він.

У свою чергу директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран у своїй колонці на "Українській правді" повідомляє, що щомісячний Всеукраїнський моніторинг виконання норм закону "Про доступ до публічної інформації" місцевими органами влади, який відбувався протягом 2012-2013 років, показав "ігнорування органами влади інформаційних запитів громадян та надання ними неповної інформації".

Третина міських рад невеликих міст та п'ята частина райдержадміністрацій постійно ігнорують запити від громадян або надсилають неповні відповіді.

Більше того, існує чітка тенденція: чим менше місто, у якому розташований орган влади, тим більше шансів, що відповідь не буде надано.

Якщо брати конкретні регіони, то в 2012-2013 роках найкраще норми закону виконувалися в Харківській області, рейтинг регіону – 3,83 (за 5 бальною шкалою); Дніпропетровській та Запорізькій областях – 3,8; та Полтавський області – 3,6.

Найгірше в Тернопільській – 2,61, Закарпатській – 2,71 та Одеській – 2,89 – областях.

Серед органів місцевої влади лідерами по відкритості в наданні публічної інформації стали Сумська ОДА – 4,98, губернатор Юрій Чмир; Запорізька ОДА – 4,68, губернатор Олександр Пеклушенко; Тернопільська ОДА – 4,67, губернатор Валентин Хоптян.

Найзакритішими обласними адміністраціями експерти ЦПСА визначили Чернівецьку ОДА – 2,74, губернатор Михайло Папієв; Рада міністрів АРК – 3,13, голова Анатолій Могильов; Житомирська ОДА – 3,14, губернатор Сергій Рижук.

Серед міських рад обласних центрів найкраще надають відповіді на інформаційні запити: Сумська міська рада – 4,68, мер міста Геннадій Мінаєв; Запорізька міськрада – 4,51, мер міста Олександр Сін; та Хмельницька міська рада – 4,34, мер міста Сергій Мельник.

Найгірше серед міських рад обласних центрів надають публічну інформацію у відповідь на запити Івано-Франківська міська рада – 2,65, мер міста Віктор Анушкевич; Дніпропетровська міськрада – 2,72, мер міста Іван Куліченко; Сімферопольська міськрада – 2,91, мер міста Віктор Агєєв.

Як відомо, 27 вересня перед початком показу кіноальманаху "Відкритий доступ", до якого входять короткометражки про доступ до публічної інформації, до зали кінотеатру організовано завели близько 30 осіб безпритульних, кинули димові шашки та повідомили про замінування.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування