Україна і Росія не зможуть повністю розірвати економічні зв'язки - експерти

Понеділок, 30 вересня 2013, 18:56

Сценарій повномасштабного розриву економічних зв'язків України з країнами СНД, Митного Союзу, і, передусім, з РФ, у разі підписання угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) малореальний.

Так вважає директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

Під час презентації дослідження інституту, присвяченого економічним наслідкам підписання ЗВТ між Україною та ЄС, експерт відкинув можливість розриву угоди про ЗВТ між Україною та СНД - як гіршого варіанту економічних наслідків підписання угоди з ЄС.

За словами Бураковського, такий варіант можливий швидше "в кавалерійському плані", а не в реальному.

На його думку, окрім посилення політичного тиску з боку РФ, Україні варто бути готовою до "посилення дрібних неприємностей" в економічних відносинах з північним сусідом, чи то в сфері митного регулювання, чи антидемпінгового розслідування.

Водночас, вважає Бураковський, наявність у двосторонніх українсько-російських економічних відносинах "невирішених" питань, аналогічних газовій угоді, може "вистрілити в обидві сторони".

Проблематика угоди про ЗВТ України з ЄС, переконаний Бураковський, має бути порядком спеціальних консультацій України з Білоруссю і Кахахстаном.

Єдиним спікером з питання позиції МС відносно угоди виступає РФ, тоді як з боку інших членів МС, за його словами, "немає жодної заяви", - зазначив він.

Згідно з озвученими під час презентації орієнтовними оцінками Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, за умови розриву угоди про ЗВТ між Україною та СНД, падіння ВВП України в довгостроковій перспективі, у період терміном до 10 років, може становити до 1%, падіння національного імпорту-експорту - близько 1,4%.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування