ЗМІ: ЄС уже не впевнений, що Тимошенко відпустять до саміту

П'ятниця, 11 жовтня 2013, 09:13

У ЄС і українській опозиції вже не впевнений у тому, що екс-прем'єра Юлію Тимошенко можуть відпустити до саміту у Вільнюсі.

Про це пише газета Комерсант-Україна.

Так видання відзначає, що раніше в ЄС наполягали, що крайньою датою для звільнення Юлії Тимошенко є 21 жовтня — у цей день у Люксембурзі відбудеться засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ, які мають ухвалити рішення щодо підписання УА з Україною.

У четвер міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле не став продовжувати попередню позицію Євросоюзу й відповів, що цю дату називати недоцільно через складність і делікатності моменту. 

Про те, що ЄС не сподівається на звільнення Тимошенко найближчими днями, свідчать і заяви екс-президента Польщі Олександра Квасьневського, уповноваженого вести переговори з Віктором Януковичем з цього питання.

У середу в інтерв'ю польській "Газеті Виборчій" він заявив, що наступного тижня буде просити конференцію президентів Європарламенту продовжити мандат місії Кокса-Квасьневського. 

Також видання зазначає, що провал плану, який передбачав звільнення пані Тимошенко в жовтні, визнали й в українській опозиції.

"Звичайно, мені б хотілося, щоб це сталося якомога швидше, до 21 жовтня. Але, як я бачу, події будуть будуть розвиватися практично до останнього ( до саміту Східного партнерства наприкінці листопада)",— заявив напередодні після зустрічі з Гідо Вестервелле лідер парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк. 

Яценюк підкреслив, що інформацію про хід переговорів по питанню Юлії Тимошенко він одержав від пана Вестервелле.

Вона ґрунтується на даних, які глава німецького МЗС почув від українського керівництва. Однак зрив строків не означає відмови Києва від виконання зобов'язань по звільненню Юлії Тимошенко, впевнений Яценюк.

"Як на мене, зустріч (з Вестервелле) підбадьорююча... Щиро сподіваюся, що в нас буде успішне завершення — угода про асоціацію буде підписано, а Юлія Тимошенко звільнена", - сказав він. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...