Лукашенко: відносини України і ЄС не повинні заважати нам

П'ятниця, 11 жовтня 2013, 15:09

Підписання Україною угоди з Євросоюзом не повинно закривати можливість співпраці з країнами Єдиного економічного простору.

Про це президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив у п'ятницю на прес-конференції російським регіональним ЗМІ, передає "БЕЛТА".

Він нагадав, що нещодавно відбулася його зустріч з прем'єром України Миколою Азаровим, де в тому числі обговорювалася дана проблема.

Президент Білорусі, зокрема, зауважив, що переговори про створення зони вільної торгівлі з європейськими партнерами веде не тільки Україна, то також Росія і Казахстан.

"Так у чому ми звинувачуємо Україну, що вона щось там веде? Я кажу: і Казахстан, і Росія, ви теж ведете ці переговори. Ми (Білорусь) не ведемо, тому що вони взагалі з нами розмовляти не хочуть", - зазначив лідер країни.

"Зрозуміло, Лукашенко їм страшний ворог. Вони ніколи, напевно, зі мною розмовляти не будуть. Підприємства я їм не віддам, людей я їм не дозволю ображати, через кордон вони перекидатися, як хочуть, не будуть", - заявив він.

"Ви ведете, вони ведуть переговори. Страху в цьому немає. Страху немає і в тому, що вони (Україна) щось підпишуть з Європейським союзом. Небезпека в тому, що вони в цих документах закриють собі шлях до нас, до Митного союзу, ЄЕП і Євразійський економічний союз", - сказав Лукашенко.

Він зазначив, що якщо рівень мит в угоді між Україною та ЄС буде нижче, то за наявності відкритих кордонів це може завдати шкоди партнерам по ЄЕП.

"Тому ви (Україна) можете вести переговори, укладати договори з ким завгодно, але якщо ви хочете до нас, то вам доведеться дотримуватися наші домовленості. В іншому випадку ми не зможемо з вами мати відносини, особливо торгово-економічні. Це я сказав Азарову, повторивши те, що мною було сказано на закритому засіданні", - сказав президент Білорусі.

Лукашенко підкреслив виключно дружнє ставлення до України і народу цієї країни.

"Люди адже ні в чому не винні. І навіть якщо Україна завтра в НАТО вступить, ми змушені будемо з ними вибудовувати відносини. Куди ми подінемося - люди наші там", - заявив глава держави.

"Тому нам не треба себе заганяти в кут. Треба спокійно працювати з Україною і робити так, щоб не було гірше від її кроків у бік Заходу. Ми повинні максимум зробити. Ми з Володимиром Володимировичем (Путіним) обговорювали цю проблему і, я думаю, в Мінську продовжимо цю розмову напередодні саміту СНД", - вважає президент.

"Росіяни в чому праві? У тому, що Україна сьогодні вже може отримати, і ця цифра відчутна, сім чи десять мільярдів від того, що буде з нами, з Росією", - уточнив він.

"Проблема є, складна проблема. Але треба спокійно, не наскокуючи один на одного, сісти і спробувати розібратися перед підписанням цієї угоди України з ЄС, подумати, що будемо робити при різних варіантах розвитку ситуації", - резюмував Лукашенко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування