Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Активісти: "Беркут" порушив закон, працюючи без розпізнавальних знаків

П'ятниця, 11 жовтня 2013, 15:54

Працівники підрозділу "Беркуту" без розпізнавальних знаків у квітні 2013 року, всупереч міжнародному законодавству, заважали проведенню мирного зібрання під Межигір'ям.

Про це повідомляють активісти групи громадського спостереження "ОЗОН", яка моніторить дотримання свободи мирних зібрань по всій Україні.

5 місяців листування з органами МВС України знадобилося "ОЗОНу" для того, щоб з'ясувати, яку саме структуру представляли "люди у чорному", які обмежували свободу мирного зібрання біля резиденції президента 15 квітня 2013 року.

Тоді бійців, які оточили мирне зібрання в кільце, а також здійснили затримання одного з активістів, неможливо було ідентифікувати: вони були одягнені в однаковий чорний формений одяг, мали при собі спецзасоби, але при цьому не мали жодних розпізнавальних знаків - нашивок, номерів на шлемах, принтів.

Після неодноразових публікацій у пресі та закликів "ОЗОНу" оприлюднити цю інформацію, в управління громадської безпеки МВС у Київській області відповіло: "…повідомляємо, що вказаними працівниками є працівники міліції ПМОП "Беркут".

Активісти заявляють, що залучення правоохоронців до охорони громадського порядку під час проведення публічних мирних зібрань без належної ідентифікації не припустимо.

У керівних принципах зі свободи мирних зібрань ОБСЄ БДІПЛ, що затверджені Венеціанською комісією Ради Європи, а відтак - обов’язкові для України - наголошують, що державам слід вжити заходів, аби "співробітників поліції легко було відрізнити, включаючи особисті розпізнавальні знаки".

"На форменому одязі та (або) головних уборах працівники поліції повинні мати або носити які-небудь розпізнавальні знаки (наприклад, таблички з ім’ям або номером), при цьому вони не мають права знімати або приховувати такі знаки або перешкоджати іншим особам читати такі знаки під час зборів", - цитує норму "ОЗОН" .

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування