Лукашенко пригрозив Путіну виходом з Митного союзу

П'ятниця, 11 жовтня 2013, 19:29

Президент Білорусії Олександр Лукашенко розраховує на скасування з 1 січня 2014 року стягування з республіки мит за експорт нафтопродуктів з російської нафти.

За його словами, в іншому випадку Мінську буде не під силу подальша участь у Митному союзі.

"Путін обіцяв - з 1 січня 2014 року усуваємо всі вилучення та обмеження в торгівлі", - заявив Лукашенко в п'ятницю на прес-конференції для російських ЗМІ в Мінську, зазначивши, що Білорусь щорічно перераховує до бюджету РФ близько $ 4 млрд. експортних нафтових мит.

"В іншому випадку ми Митний союз не потягнемо, якщо не будемо бачити від нього економічного ефекту", - сказав президент.

Він зауважив, що якби Мінськ не перераховував до бюджету РФ мита від експорту за межі МС вироблених з російської нафти нафтопродуктів, "ми б вже Емірати тут могли побудувати".

Президент підкреслив, що від усунення вилучень і обмежень у взаємній торгівлі виграли б не лише Білорусія і РФ, але і їх партнер у Митному союзі Казахстан.

Як відомо, Білорусія і РФ в грудні 2010 року підписали угоду про порядок сплати та зарахування вивізних митних зборів при вивезенні з території республіки за межі Митного союзу нафти сирої та окремих категорій товарів, вироблених з нафти.

Відповідно до документа, республіка повністю уніфікувала ставки експортних мит на нафту і нафтопродукти до російського рівня.

Згідно з цією угодою, Білорусія перераховує до бюджету РФ весь обсяг експортних мит на нафтопродукти, отримані з російської нафти. Експортні мита на нафтопродукти, вироблені з нафти, що походить з третіх країн, надходять у білоруський бюджет.

У 2012 році Білорусія перерахувала до бюджету Росії $ 3,8 млрд вивізних митних зборів на нафтопродукти, отримані з російської нафти, проти $ 3,07 млрд в 2011 році.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування