Лукаш каже, що хвороба хребта не є підставою для помилування

Четвер, 17 жовтня 2013, 16:24

Міністр юстиції Олена Лукаш заявляє про відсутність в українському законодавстві механізму часткового помилування засудженого.

Про це вона сказала "Українським Новинам".

"Я не дуже розумію, про що говорять міжнародні коментатори. Такий механізм, як часткове помилування, в українському законодавстві не застосовується", - зазначила Лукаш.

Вона підтвердила раніше висловлену позицію, що на даний момент відсутні юридичні підстави для помилування колишнього екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Лукаш наголосила, що зараз існує 3 обставини, про які говорять експерти в контексті помилування Тимошенко: дуже сильне бажання низки осіб, щоб було ухвалене рішення про помилування, міжнародний тиск і проблема із хребтом у Тимошенко.

"Ні хвороба хребта, ні сильне чиєсь бажання, ні міжнародний тиск не є підставою для помилування", - вважає Лукаш.

Вона зазначила, що помилування містить у собі низку етапів, у тому числі розгляд можливості помилувати засудженого Комісією з помилування.

У цьому випадку, на думку Лукаш, відсутні обставини, які могли б посприяти прийняттю Комісією позитивного рішення стосовно Тимошенко.

При цьому вона не бачить юридичних проблем у можливості розгляду Комісією з помилування прохання європосланців Пета Кокса й Олександра Кваснєвського про помилування Тимошенко.

Як повідомлялося, депутат Європарламенту Марек Сівец пропонує застосувати до Тимошенко "часткове помилування", за якого екс-прем'єрка отримає свободу, але муситиме сплатити 200 мільйонів доларів штрафу і втратить громадянські права на 3 роки.

Віктор Янукович у четвер заявив, що Верховна Рада може ухвалити рішення щодо можливості лікування екс-прем'єра Юлії Тимошенко за кордоном.