У Білорусі звільнили політв'язня і затримали екс-кандидата в президенти

Субота, 19 жовтня 2013, 10:36

Співголова партії "Білоруська християнська демократія" (БХД), політв'язень Павло Северинець вранці 19 жовтня звільнився з місць позбавлення волі.

Про це повідомили в БХД.

"Співголова оргкомітету партії "Білоруська християнська демократія" Павло Северинець, який відбував трирічне покарання у селі Куплін, прибув до Мінська. Його зустріли члени БХД", - зазначили в партії.

Разом з тим на залізничному вокзалі були затримані співголова БХД Віталій Римашевський і журналісти, які зустрічали Северинця.

За даними БелаПАН, міліцією були затримані журналіст і оператор БелаПАН Захар Щербаков та Андрій Корсак, а також прес-секретар Білоруської асоціації журналістів Борис Горецький. Щербаков повідомив, що журналісти доставлені в чергову частину міліції для з'ясування особистостей. Крім того "Радіо "Свобода" повідомила про затримання журналістів Єгора Майорчика, Алеся Пілецького та Сергія Гуділіна.

Представників ЗМІ відпустили з чергової частини міліції лише після того, як Северинець залишив будівлю вокзалу.

Сам Северинець напередодні зазначав, що начальник комендатури його попередив, що біля будівлі самої комендатури ніяких урочистих зустрічей не дозволять, "навіть не пропустять сюди підійти", повідомляє "Белорусский партизан".

Як заявив Северинець, він має намір й надалі займатися суспільно-політичною діяльністю.

Прибувши до Мінська і дізнавшись про затримання журналістів, він спробував пройти в чергову частину, де знаходилися затримані. Однак йому порадили швидше залишити вокзал.

На думку Северинця, тотальних затримань сьогодні вдалося уникнути тому, що в Мінську зараз працює місія Міжнародного валютного фонду, у якої влада Білорусі планує просити черговий кредит .

У перший день після звільнення Северинець має намір відвідати засідання двох оргкомітетів з відзначення 25-річчя БНФ. 20 жовтня політика чекають на з'їзді "Молодих християнських демократів", а 22 жовтня - на зустрічі з журналістами та громадськістю.

Планувалося, що Северинця будуть випускати з установи відкритого типу в селі Куплін Пружанського району Брестської області близько 10:00 19 жовтня. Друзі та соратники Павла планували зустрічати його о 10:00 біля будівлі контрольно-пропускної точки колишнього військового містечка біля "майстерні металовиробів".

Однак співробітники виправної установи підняли опозиціонера вночі, вивезли з спецкомендатури і посадили на потяг "Брест-Москва", який вранці прибув до Мінська.

Павло Северинець був керівником виборчого штабу екс-кандидата в президенти Віталія Римашевського, був засуджений на 3 роки обмеження волі за участь в акції протесту проти результатів президентських виборів, що проходили 19 грудня 2010 року. Він відбував покарання в установі відкритого типу.

Павло Северинець був заарештований на Площі Незалежності в ніч з 19 на 20 грудня 2010 роки, п'ять місяців провів у СІЗО КДБ ("американці") і  за вироком суду Заводського району Мінська  16 травня 2011 року був направлений в Куплінскую спецкомендатур №7.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування