Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ЄС змінили принцип перебування за шенгенською візою

Понеділок, 21 жовтня 2013, 09:54

На території країн Шенгенської угоди можна провести максимум 90 днів протягом періоду часу в 180 діб. 

За новим декретом європарламенту, змінюються правила підрахунку днів за шенгенською візою, повідомляє УНІАН з посиланням на YLE.fi.

Нові правила стосуються також терміну короткочасного перебування туристів з-за меж ЄС, яким не потрібна віза для в'їзду в Шенген.

Якщо раніше на території країн Шенгенської угоди можна було провести максимум 90 днів на півріччя, починаючи з першого в'їзду в одну з шенгенських країн, то тепер прикордонники будуть робити підрахунок по-іншому.

Відтепер закон говорить, що термін максимального перебування в шенгенських країнах становить "90 днів у будь-який період 180 діб".

Тобто, при виїзді з Шенгену на кордоні перевірятимуть, чи не була перевищена кількість максимально допустимих днів у попередній виїзд.

Поїздку до Шенгенські країни можна здійснити і за двома візами, якщо пізніша починається відразу після закінчення попередньої. Виїжджати за межі шенгенської зони не потрібно. Термін перебування буде розраховуватися і в цьому випадку за новою схемою.

Перебування з видом на проживання або по національній візі однієї із шенгенських країн не вважається короткочасним, тому нові правила до нього не відносяться. При підрахунку також не враховуватимуться дні, проведені в країнах Євросоюзу, що не входять до Шенгенської зони (Великобританія, Ірландія, Болгарія, Румунія, Хорватія і Кіпр).

На сайті Єврокомісії є калькулятор, за допомогою якого можна підрахувати термін перебування в шенгенських країнах (англійською мовою).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування