Міністр Швеції: висновки місії Кокса-Кваснєвського стануть вирішальними

Понеділок, 21 жовтня 2013, 13:10

Рішення вивезти Юлію Тимошенко на лікування до Німеччини без її помилування - обхідне рішення, а не вирішення проблеми.

Про це у понеділок заявив міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт журналістам перед зустріччю міністрів закордонних справ ЄС, яка відбувається у Люксембургу, пише Тиждень.ua.

"Очевидно, що Україна все ще не виконала своїх зобов’язань", - заявив міністр.

На думку міністра для України не багато часу залишилося для вирішення справи Тимошенко.

Теоретично є ще час до кінця листопада, зустріч міністрів закордонних справ має відбутися перед самітом у Вільнюсі 28-29 листопада.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт про виконання вимог
Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт про виконання вимог

Щодо справи із підписанням та можливими сценаріями виїзду Юлії Тимошенко на лікування закордон, то для Більдта місія Кокса-Кваснєвського буде вирішальною "я б залишив справу оцінювання за ними".

"Якщо вони дадуть зелене світло, то цього буде достатньо для мене, якщо вони не дадуть, то це буде червоне світло", - запевнив він.

Щодо вирішення справи Тимошенко без її помилування, то міністр заявив: "Я був би дуже скептичним щодо такого рішення… Це був би обхід, а не вирішення справи".

Що ж до можливості "часткового помилування", то міністр заявив, що рішення залишається за місією Кокса-Кваснєвського.

Більдт та міністр закордонних справ Польщі Радек Сікорський після зустрічі міністрів закордонних справ приїдуть до Києва, а також відвідають Кишинев і Тбілісі, аби оцінити ситуацію, що там відбувається.

На запитання, чи буде міністр зустрічатися ще раз із українським президентом, він заявив:

"Ми не маємо потреби ще раз зустрічатися з президентом, я бачив його кілька тижнів тому і моє повідомлення було настільки чітким, наскільки це може бути. Він його знає".

У свою чергу міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле зазначив, що це випадок великого символічного значення, і Європа очікує, що його вирішать завчасно: "Відповідь за Україною".

Водночас німецький міністр застеріг, що часу, аби забезпечити підписання угоди про асоціацію наприкінці листопада на саміті Східного партнерства у Вільнюсі, залишається обмаль.

"Акції останньої хвилини не є раціональними, натомість вкрай ризикованими", - цитує Вестервелле "Німецька хвиля".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування