Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада планує зайнятися мирними зібраннями у четвер

Вівторок, 22 жовтня 2013, 12:20

Верховна Рада збирається розглянути у першому читанні два скандальні законопроекти "Про свободу мирних зібрань".

Проекти закону внесені до порядку денного на четвер, 24 жовтня.

Українська Гельсінська спілка з прав людини та учасники партнерства "За свободу мирних зібрань" зазначають, що обидва проекти були підготовлені за участю правозахисних організацій та можуть вважатися найбільш ліберальними в Європі. 

Законопроекти були розроблені виходячи з зауважень Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейського суду з прав людини, Комітету міністрів Ради Європи та ООН.

Законопроект 2508-а, який рекомендував комітет Комітет Верховної Ради з прав людини містить в собі положення "Неподання або несвоєчасне подання повідомлення про проведення мирного зібрання не може стати підставою для обмеження свободи мирних зібрань", а це означає, що у протестувальників немає обов’язку повідомляти владу про захід за 24 години.

Це буде означати, що суди не можуть використовувати для заборони заходу таку підставу як "вони невчасно подали повідомлення".

Проект захищає спонтанні мирні зібрання, про які достатньо буде повідомити представникам міліції у будь-якій формі і в будь-який спосіб до початку мирного зібрання або навіть під час його проведення.

Документ передбачає, що з Кодексу про адміністративні правопорушення будуть вилучені дві статті щодо відповідальності за порушення порядку проведення мирних зібрань.

Законопроект (ст. 3) прямо забороняє органам місцевого самоврядування своїми актами встановлювати порядок проведення мирних зібрань. Адже це має регулюватися тільки законом та Конституцією.

В українській Гельсінській спілці з прав людини здивовані інформації про те, що фракція "Батьківщина", за словами її лідера Арсенія Яценюка, не буде голосувати за цей закон.

"Уся прогресивна громадськість вимагає прийняття будь-якого за основу. І сьогодні дізнаюся, що БЮТ в особі Яценюка вирішили не голосувати за ці законопроекти, бо "не на часі"... права людини не на часі - з ними все добре, певно...", - уточнив один з розробників законопроекту, член правління спілки Володимир Яворський.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...