"Українського терориста" у Британії можуть посадити довічно

П'ятниця, 25 жовтня 2013, 16:05

У Британії державне обвинувачення вимагає довічного ув'язнення для українського аспіранта Павла Лапшина, який зізнався у вбивстві та підготовці терактів біля мечетей Західного Мідлендса.

Про це повідомляє "ВВС Україна".

Захист просить для нього 35-40 років в'язниці.

Центральний кримінальний суд має оголосити йому вирок о 16.00 за Києвом.

Прокурор Пітер Райт, який виступав понад годину, заявив, що довічне ув'язнення виправдане, зважаючи на тяжкість злочину - вбивство, вчинене для просування расистських, політичних чи ідеологічних поглядів.

Обвинувачення також визнало, що пом'якшувальною обставиною у справі є визнання провини Лапшиним та щиросердне зізнання у злочині.

Лорд-суддя Свіні відмовився визнавати як обтяжливу обставину дані про те, що підсудний мав юридичні проблеми з вибухівкою в Україні.

Після цього слово взяв адвокат Річард Аткінс, який погодився, що злочин заслуговує на довічне ув'язнення, однак попросив суддю застосувати менше покарання - 35-40 років.

У залі суду перебуває сам підсудний, а також семеро дітей Мохаммеда Саліма, у вбивстві якого він зізнався на попередньому засіданні.

22 жовтня українець Павло Лапшин, аспірант з Дніпропетровська, який у квітні приїхав на стажування до британської компанії Delcam у Бірмінгемі, визнав себе винним за більшістю з висунутих йому звинувачень.

Зокрема у вбивстві та підготовці до вибухів у мечетях.

На засіданні Центрального кримінального суду 25-річний Лапшин визнав, що 29 квітня підстеріг і вбив ударами ножа в спину бірмінгемського пенсіонера Мохаммеда Саліма.

Він визнав себе винним і в деяких інших звинуваченнях, висунутих йому відповідно до антитерористичного законодавства: у виготовленні вибухових пристроїв і бомбових нападах на три мечеті у графстві Західний Мідлендз.

Єдиний пункт, за яким він не визнав себе винним, це - унебезпечення життя людей через вибух 21 червня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування