"Газпром": Україна заборгувала за газ 882 мільйони

Вівторок, 29 жовтня 2013, 07:58

Україна не сплатила за постачання газу за серпень, заборгувавши 882 мільйони доларів.

Про це заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер, пишуть "Вести Економіка" .

"Нас надзвичайно турбує ситуація, що склалася зараз з оплатою України за постачання російського газу", - заявив Міллер.

"Газпром" за останній час неодноразово йшов українським колегам назустріч у питаннях виконання ними умов контракту. Щоб НАК "Нафтогаз України" міг своєчасно і повною мірою забезпечити платежі за поставлений газ, ми пішли на передоплату транзиту: авансували транзит газу територією України. На даний момент він вже нами оплачений наперед до січня 2015 року", - зазначив Міллер.

"Газпром" нещодавно прийняв ще одне важливе рішення: надав Україні значну знижку в ціні на газ, для того щоб країна підготувалася до піку споживання в осінньо-зимовий сезон і закачала в підземні сховища необхідний обсяг газу.

"П'ять мільярдів кубометрів газу були продані Україні за ціною 269 доларів за 1 тис. куб. м що означає знижку на суму понад 0,5 млрд доларів", - уточнив Міллер.

"Нарешті, в частині оплати поточних поставок ми регулярно надавали можливість відстрочити платежі. Так, з поставок в серпні на суму 882 млн доларів було підписано доповнення до контракту, що дозволяє оплатити їх пізніше - до 1 жовтня. Однак жовтень закінчується, але рахунки досі не сплачені", - підкреслив глава "Газпрому".

"Ситуація дуже серйозна, враховуючи, що за контрактом, у разі порушення умов платежів, передбачено перехід на систему передоплати за поставку газу. Це питання треба вирішувати. І робити це терміново!",- підсумував Міллер.

Як повідомлялося раніше, "Газпром" з метою наповнення підземних сховищ знизив для холдингу Ostchem Group DF Дмитра Фірташа ціну природного газу до 260 доларів за 1 тис. куб. м.

Економічна правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News