Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сочі "зачищають" від мігрантів, які будували олімпійські об'єкти - HRW

П'ятниця, 4 жовтня 2013, 11:34

Російська влада в Сочі проводять масові затримання трудових мігрантів, в тому числі тих, які будували олімпійські об'єкти.

Про це заявляє міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch.

Будівельників "неслов'янських" національностей затримують, нібито, за порушення міграційного чи трудового законодавства.

Як повідомляють правозахисники, багато затриманих утримуються в антигуманних умовах.

Сочинські правозахисники повідомили, що з початку вересня, в результаті облав на робочих місцях, в будинках і в громадських місцях, владою були затримані сотні людей, більшість яких становлять трудові мігранти.

Багато затриманих перебували у дворах відділів поліції або в переповнених ізоляторах тимчасового утримання. Більшість затриманих через кілька годин відпускали, деяких тримали більше тижня.

На відео, знятому адвокатом Олександром Попковим, зафіксований залізний вагончик, у якому утимують до 50 чоловіків, про затримання яких у міліції жодних записів не було і про яких черговий сказав "У дворі нікого немає".

Інші були видворені з країни після поверхневих судових слухань без участі захисника.

В число затриманих потрапляють і російські іногородні громадяни.

Затримання тривали й під час підсумкової інспекційної поїздки в Сочі делегації Міжнародного олімпійського комітету (МОК) в кінці вересня.

"Те, що на трудових мігрантів, які допомагали будувати блискучі олімпійські об'єкти в Сочі, влаштовують облави і видворяють їх - абсолютно обурлива ситуація", - каже Джейн Б'юкенен, заступник директора HRW по Європі і Центральній Азії.

"МОК повинен абсолютно чітко заявити, що подібні облави неприпустимі для приймаючого Олімпіаду міста і що неправомірні затримання повинні бути негайно припинені", - вважає вона.

Облави почалися відразу після того, як 3 вересня губернатор Краснодарського краю Олександр Ткачов заявив, що влада має намір "очистити місто", для чого будуть створені "групи патрулювання".

"Місто поділимо на квартали і в кожному буде вестися спільне патрулювання співробітниками поліції, міграційної служби, крайового ФСБ, козаків. Ці рейдові бригади будуть проходити по вулицях, стукати в кожні двері, в кожну громадську установу", - заявив тоді губернатор.

Олімпіада в Сочі пройде 7-23 лютого 2014.

Російська опозиція закликала керівництво Євросоюзу бойкотувати Олімпіаду, не даючи таким чином Путіну карт-бланш на порушення прав людини.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування