Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" відмовився здати "вишку Бойка" в оренду "Газпрому"

Вівторок, 8 жовтня 2013, 15:02

НАК "Нафтогаз України" відмовив дочірній компанії "Газпрому" в оренді самопідйомної бурової установки (СПБУ) "Незалежність " чи "Петро Годованець".

Про це заявив заступник глави НАК Олександр Кацуба, повідомляє Інтерфакс-Україна

За його словами, "Газпромнефть-Сахалин" звернулося до НАК "Нафтогаз України" в кінці вересня з пропозицією розглянути можливість здачі в оренду терміном на два роки однієї з двох СПБУ, що належать ДАТ "Чорноморнафтогаз".

Кацуба уточнив, що "Газпромнефть-Сахалин" планувала використовувати СПБУ в умовах російської Арктики, зокрема, на шельфі Печорського моря.

Але "Нафтогаз України" відмовився від пропозиції росіян, оскільки обидві СПБУ повністю задіяні у видобутку нафти і газу на шельфі Чорного і Азовського морів.

"Відмовили тому, що є програма з видобутку газу "Чорноморнафтогазом" до 3 мільярдів (кубометрів - ред.) до 2015 року. У першу чергу ми думаємо про енергетичну безпеку України", - сказав Кацуба.

"Газпромнефть-Сахалин" є дочірньою компанією ВАТ "Газпромнефть" і оператором Долгинського нафтового родовища на шельфі Печорскго моря.

Як повідомлялося, "Чорноморнафтогаз" придбав дві СПБУ п'ятого покоління "Петро Годованець" і "Незалежність". Обидві вони вироблені в Сінгапурі.

Бурові платформи, закуплені "Чорноморнафтогазом" також називають "вишками Бойка" на честь колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка (нині віце-прем`єр).

Це словосполучення є одним із символів тендерної корупції в Україні.

У 2011 році "Чорноморнафтогаз" на тендері придбав дві морські бурові платформи за ціною 400 мільйонів доларів кожна.

У першому тендері "Чорноморнафтогазу" взяли участь тільки дві, пов’язані між собою фірми. Ціна установки (400 мільйонів доларів) виявилася на 150 мільйонів доларів вищою, ніж у виробника.

У другому тендері взяли участь три посередники.

ЗМІ стверджували, що ринкова ціна другої установки також коливається близько 200 мільйонів доларів. Натомість переможцем виявилася "Ризька судноверф" із ціною близько 400 мільйонів доларів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування