"Центр Разумкова": збільшення впливу Януковича на суди буде небезпечним

Середа, 9 жовтня 2013, 15:43

Прийняття проекту закону про посилення гарантій незалежності суддів є неприйнятним та небезпечним.

Про це йдеться у аналізі відповідного законопроекту, який вносить зміни до Конституції, який зробили експерти "Центру Разумкова".

"Більшість положень законопроекту формально відповідають європейським стандартам. Однак, враховуючи це, його необхідно оцінювати насамперед і переважно через призму вітчизняних реалій", - уточнили експерти.

"Образно кажучи, положення законопроекту потрібно "накласти" на реальну політично-правову ситуацію і в такий спосіб - спрогнозувати результати їх дії. Якщо саме так оцінювати законопроект, то можна дійти однозначного висновку про його неприйнятність та небезпеку для незалежності суддів і для вітчизняного правосуддя загалом", - йдеться у висновку.

"Проект порушує баланс державної влади в Україні, закріплений в чинній Конституції. Він істотно змінює конституційні повноваження Верховної Ради і президента стосовно судової влади. Ним пропонується кардинально змінити ситуацію у трикутнику владних взаємовідносин (Верховна Рада-президент-судова влада) на користь президента. Рада повністю вилучається з механізму формування суддівського корпусу", - зазначили експерти.

"У законопроекті чітко відбивається тенденція, притаманна вітчизняному законотворенню останнього часу. А саме: використання європейських стандартів для збереження і зміцнення недемократичної форми державного правління, у випадку з судочинством - для посилення залежності суддів", - зазначають експерти.

"Алгоритм такого використання простий: запозичити європейську форму та наповнити її потрібним змістом. Фактично відбувається своєрідне пристосування європейських стандартів до вітчизняних реалій", - уточнили у "Центрі Разумкова".

"Це пристосування, крім іншого, здатне ввести в оману європейські структури, які оцінюють відповідні законодавчі ініціативи відповідно до форми стандарту і власного (європейського) погляду на їх запровадження. Тому в багатьох випадках поза такою оцінкою залишаються обставини, що характеризують справжні цілі і зміст відповідних законодавчих ініціатив", - йдеться у висновках.

"Саме цим можна пояснити загалом позитивний висновок Венеціанської комісії стосовно президентського законопроекту змін до Конституції в частині правосуддя", - підсумували експерти.

Законопроект про посилення гарантій незалежності суддів має розглядатися парламентом у четвер, 10 жовтня.

Опозиція обіцяє не голосувати у Верховній Раді за цей законопроект.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...