У Газпромі кажуть, що Європа обриває їм телефони

Четвер, 14 листопада 2013, 15:40

У "Газпромі" заявили про загрозу можливого зриву поставок російського газу європейським споживачам майбутньою зимою.

Про це повідомляє російський "Первый канал".

У керівництві концерну пояснили, що така ситуація може виникнути у зв'язку із заборгованістю України: за даними "Газпрому", "Нафтогаз" заборгував Росії 1 мільярд 300 мільйонів доларів.

Росіяни стверджують, що Київ почав відбирати запаси зі своїх підземних сховищ.

"І в цих умовах, коли відбувається сьогодні відбір газу з підземних сховищ газу, при таких темпах відбору ми бачимо, що до початку осінньо-зимового періоду, до періоду зимового похолодання в підземних сховищах газу залишиться всього лише 14 мільярдів кубічних метрів", - сказав заступник голови правління ВАТ "Газпром" Віталій Маркелов.

"Це дуже мало. Це катастрофа. Ми не зможемо транспортувати газ до Західної Європи в цих умовах, тому що газопідземних сховищ газу України не вистачить для компенсації того, що споживатимуть споживачі України", - лякає він.

За словами Маркелова, "Газпром" "сьогодні отримує шквал дзвінків".

"Споживачі Західної Європи стурбовані ситуацією, що склалася. Ми стурбовані тим, що сьогодні відбувається", - сказав чиновник.

13 листопада міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що Україна узгодила з Росією всі питання з оплати за імпортований у жовтні російський газ і може не закуповувати його до кінця поточного року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News