Екс-партнер Лазаренко судитиметься в США за 300 мільйонів доларів

Неділя, 17 листопада 2013, 10:13

Колишній бізнес-партнер Павла Лазаренка Петро Кириченко планує відсудити майно в однієї з офшорних компаній Костянтина Григоришина - віргінської Dastime Group LTD.

Як пише ZN.UA, у разі успіху Кириченко зможе отримати майже 300 млн доларів.

За часів прем'єрства Лазаренка Кириченко тоді активно працював з Костянтином Григоришиним в енергетичній сфері: були спільні проекти, йшли гроші, нараховувалися дивіденди.

"Приватизація обіцяла вихід на новий рівень освоєння фінансових потоків. Григоришин повинен був забезпечити технічну частину, ну а друга сторона допомогла б "регулювати" адмінресурсні питання і початкове фінансування", - зазначає видання.

У листопаді 1996-го було створено кілька віргінських офшорок, готових активно брати участь у приватизації енергетики. Одна з них - Court Holdings навіть засвітилася як засновник "інвестиційного пулу".

Contrast Holdings, Orlick Enterprises, Puma Trading, Paddox Industries теж спрацювали, а щось зі створених інструментів залишилося про запас. В усіх них була частка Кириченко, спочатку в основному 51%.

У лютому 1998 р. Костянтин Григоришин і Петро Кириченко підписали протокол про створення на паритетних засадах фонду для діяльності в галузі енергетики і промисловості.

Незабаром весь час Кириченка поглинули проблеми з американським правосуддям через справу Лазаренка. У свою чергу Григоришин переключився на нових партнерів.

При цьому Кириченку, за його словами, навіть не повертали раніше вкладені кошти. У  2002 році, коли справи у Кириченка в США пішли краще, був підписаний протокол про повернення раніше вкладених грошей. Підрахували, що за 1995-1998 рр. він вклав 42,5 млн дол., повернути як і пообіцяли за п'ять років.

"У  2006 р. партнери змогли поговорити по телефону, про попередні домовленості не згадували, а Кириченку дали адресу свого юриста, після чого запропонували повернути втричі менше - лише 14,5 млн дол.", - пише видання.

У червні 2008-го сторони домовилися - Кириченко поступався свою частку в семи офшорках на іншу віргінську компанію - Dastime Group LTD. Натомість йому перераховували гроші. На цьому відносини повинні були завершитися.

Однак у грудні 2010 р. він зустрівся з колишнім директором "Інвестиційного пулу" Олександром Вартаняном. Той поінформував Кириченка про те, що активи, що пішли від нього коштують разів у 20 дорожче (близько 300 млн дол.).

"Зараз з можливих 300 млн дол. втраченої вигоди Петро Кириченко відняв вже отримані майже 15 млн, а за іншими - "більш ніж 280 млн дол." - попрямував до американської Феміди", - йдеться у матеріалі ZN.UA.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...