Британія шпигувала за дипломатами та урядовцями зі всього світу - ЗМІ

Неділя, 17 листопада 2013, 12:33

Управління урядового зв'язку при МЗС Великобританії (GCHQ), що займається електронною розвідкою, отримувало інформацію про те, в яких готелях під час поїздок зупиняються дипломати і члени урядових делегацій, могло прослуховувати їхні телефонні переговори та стежити за комп'ютерами.

Про це йдеться в публікації журналу Spiegel з посиланням на дані екс-співробітника ЦРУ Едварда Сноудена, пише "Комерсант-Україна".

За даними видання, GCHQ відстежувало електронні бронювання номерів у більш ніж 350 готелів по всьому світу.

У цих готелях найчастіше зупинялися урядовці та дипломати з різних країн.

Для стеження за електронним бронюванням була розроблена спеціальна програма, яка називалася "Королівський воротар" (Royal Concierge). Вона вишукувала серед email-адресів, вказаних при резервуванні номера, електронні поштові скриньки службовців урядових установ.

Наприклад, пошук вівся за доменним закінченнях - ".Gov.xx" (".Gov" - загальний домен верхнього рівня для урядових організацій, ".Xx" - національні домен тієї чи іншої країни).

"Отримавши цю інформацію, аналітики GCHQ вже розробляли план спостереження. Вони могли підключитися до встановленого в номері телефону, до комп'ютера, на якому об'єкт спостереження працював у готелі", - зазначає Spiegel.

Також могло бути встановлено приватне візуальне спостереження з участь агентів британських спецслужб.

Разом з тим у GCHQ інформацію, надану журналу Spiegel Едвардом Сноуденом не підтвердили, але і не спростували.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування