Посол ЄС не впевнений, що можна зробити щось більше до 2014 року

Понеділок, 18 листопада 2013, 10:23

Питання перенесення підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом на 2014 рік не обговорюється.

Про це заявив посол Євросоюзу в Україні Ян Тадеуш Томбінський в інтерв'ю газеті "Сегодня", коментуючи можливість підписання угоди з ЄС в 2014 році.

"А що може статися, що змусить нас піти на підписання в наступному році?! Я не впевнений, що можна зробити щось більше, ніж вже зроблено, щоб таке підписання відбулося в 2014-му", - зазначив він.

"Ніхто мені не назвав аргументів, для чого потрібна така пролонгація і кому. Євросоюзу - не потрібна. Можливо, потрібна Україні. Але що це вирішить? Адже йдеться про глобальні відповіді на питання, рухатися Україні у європейському стратегічному напрямку або не рухатися; і чим швидше ми все підпишемо і почнемо впроваджувати в життя, тим краще для України", - уточнив посол.

При цьому Томбінський нагадав, що "угода була побажанням України, це не Євросоюз просив про асоціацію".

"Тому, в принципі, слід говорити про те, навіщо він потрібний Україні і яких результатів від нього вона чекає", - сказав посол.

"А для Євросоюзу це бажання, щоб Україна використала свій потенціал, тому що вона може бути партнером ЄС у вирішенні всіх проблем - економічних і політичних, у пошуку відповідей на те, як реагувати на глобальні виклики - наприклад, вирішенні питання про необхідність енергетичних ресурсів для Африки та Азії", - пояснив він.

"Але перш за все мова йде про те, щоб Україна як сусід ЄС стала конкурентоспроможною, щоб вона змогла поліпшити торговельні відносини в Європі. І Євросоюз може надати Україні всю необхідну допомогу, але потрібне стратегічне рішення української влади", - заявив Томбінський.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News