Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

"Свободівка" Фаріон таки була членом КПРС

Вівторок, 19 листопада 2013, 22:38

Протоколи засідань парткому Львівського державного університету ім. І. Франка, а також засідань комітету комсомолу цього вишу підтверджують членство депутата "Свободи" Ірини Фаріон у Компартії Радянського Союзу (КПРС).

Відповідні документи отримало видання Zaxid.net в Державному архіві Львівської області. Вони містяться в трьох справах партійного архіву Львівського обкому Компартії України.

 

Справа №356, опис №1, фонд №3567, містить протоколи засідань комітету комсомолу ЛДУ ім. І.Франка, серед яких – протокол №10 засідання 10 березня 1987 року. Третім питанням порядку денного цього засідання було "Про надання характеристики-рекомендації для вступу кандидатом в члени КПРС тов. Фаріон І.Д.".

Надання відповідної характеристики-рекомендації, як свідчить протокол, учасники засідання підтримали одноголосно. Поміж іншим, в протоколі вказано, що Ірина Фаріон була членом ВЛКСМ з вересня 1978 року.

Також справа містить і саму характеристику-рекомендацію, підписану тодішнім секретарем комсомолу комітету ЛДУ Степаном Кубівим (народний депутат від "Батьківщини", пройшов за партійним списком).

Помітним в цій характеристиці є місце, в якому йдеться про те, що Фаріон заохочувала вивчення російської мови іноземними студентами.

Натисніть, щоб побачити більше
Натисніть, щоб побачити більше

Ця характеристика-рекомендація стала потім підставою для того, аби Ірина Фаріон стала кандидатом в члени КПРС. 

Справа №248, опис №2, фонд №92 містить, зокрема, протокол засідання парткому ЛДУ ім. І. Франка від 3 квітня 1987 року. У порядку денному цього засідання стоїть питання про прийом  Ірини Фаріон кандидатом в члени КПРС. Позитивне рішення прийняли одноголосно.

Протокол засідання, на якому нинішнього народного депутата від "Свободи" приймали безпосередньо в члени КПРС, міститься в справі №258, опис №2, фонд №92. Йдеться про протокол №45 від 15 квітня 1988 року. Тоді в порядку денному розглядали питання про прийом до КПРС 15 кандидатів. Рішення ухвалили одноголосно.

Натисніть, щоб побачити більше
Натисніть, щоб побачити більше
Натисніть, щоб побачити більше
Натисніть, щоб побачити більше

Відтак ці документи можна вважати офіційним підтвердженням членства Ірини Фаріон у КПРС, яке вона сама категорично заперечує.

Документів, які б свідчили про вихід чи виключення Ірини Фаріон з КПРС до 30 серпня 1991 року, коли діяльність компартії на території України була заборонена офіційно, виявити не вдалося.

За словами начальника відділу забезпечення зберігання документів № 2 Державного архіву Львівської області Лариси Полякової, подібних документів в архіві немає.

Як відомо, сама Фаріон неодноразово заперечувала своє членство в КПРС .

До ВО "Свобода" вона вступила у 2005 році, наступного року стала депутатом Львівської облради від цієї партії. У 2006 і 2007 роках балотувалася до Верховної Ради за списком ВО "Свобода", однак тоді партія не подолала виборчого бар’єру.

У 2012 році Фаріон виграла вибори до Верховної Ради у мажоритарному окрузі №116 (Львів), набравши понад 68% голосів виборців.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування