Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чиновник Януковича: у разі невдачі у Брюсселі розвороту до Росії не буде

Середа, 20 листопада 2013, 10:15

Якщо не вдасться у листопаді підписати асоціацію з Євросоюзом, то різкого розвороту і торгів з Росією не відбудеться.

Таку думку озвучив директор Національного інституту стратегічних досліджень при президенті України Андрій Єрмолаєв в інтерв'ю ЛІГАБізнесІнформ.

Відповідаючи на питання про те, які рекомендації інститут давав президенту щодо виконання критеріїв ЄС і звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко, він зазначив, що в "останні місяці на перше місце вийшли питання не так соціально-економічного плану, скільки політичного".

"І вони все більше нагадують тиск і умови, а не переговорний процес. Дипломатичний корпус ЄС намагається діяти з позиції сили. І є ризик, що політизація переговорного процесу стає інструментом впливу на внутрішню політику. У центрі уваги до кінця переговорів між Києвом і Брюсселем опинилися не наші реформи і модернізація, а політичні вимоги...", - вважає експерт.

При цьому Єрмолаєв уточнив, що має на увазі не тільки звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

"На мій погляд, вона стала приводом для багатьох європейських політиків нарощувати рівень вимог. Я дуже сподіваюся, що до моменту проведення саміту напруження політичної складової буде зняте з обох сторін. Залучення України в європейський процес - це не проблема поступки. Це для ЄС, як і для Києва - історичне рішення, яке не може бути пов'язано з однією політичною вимогою", - пояснив він.

Чиновник уточнив, що "іноді завищені вимоги до України виглядають як своєрідна гра на затягування часу".

"Не випадково від деяких впливових європейських політиків і дипломатів звучать нові можливі терміни підписання угоди про асоціацію. Це подається під соусом поточних переговорів, що якісь питання ще не вирішені. Але давайте збільшимо масштаб і тоді побачимо, що це певний геополітичний маневр ЄС", - сказав він.

Єрмолаєв вважає, що розширення терміну підготовки до підписання угоди про асоціацію з ЄС "може бути взаємним".

"Уявімо собі, що Україна в цьому році документ не підписує, і саміт залишається робочим, без якихось радикальних рішень. Україна від цього не перестане бути Європою. У цьому парадокс. Більше того, це рішення лише каталізує і підштовхне українську владу до більш наполегливого підходу до внутрішніх перетворень. Виявиться, що накопичилася маса викликів, які вирішити ми зможемо тільки самі - сподіватися буде ні на кого"​​, - уточнив політолог.

"З одного боку, є надія, що, підписавши угоду, ми можемо розраховувати на більшу увагу з боку інвесторів. З іншого боку, якщо угоду цього року підписано не буде, це істотно мобілізує владу і всю управлінську систему, тому що змусить активніше працювати над собою і прораховувати антикризові кроки", - додав він.

"Часто надія на зовнішню допомогу призводить до недооцінки того, що ти можеш зробити сам. "Захід нам допоможе" - не завжди найкраща ідея і малоперспективний рецепт", - заявив чиновник.

Відповідаючи на уточнення, що допоможе Росія, Єрмолаєв заявив: "Самі впораємося. В тому і річ".

"Якщо нам не вдасться успішно завершити переговори з Брюсселем, то якогось розвороту та торгів з Росією не буде - політика не любить різких поворотів. Швидше за все, переговори стануть більш прагматичними, тому що всі сторони будуть змушені виходити з того, що є час для переоцінки своїх вимог", - зазначив чиновник.

"Головний мінус останніх місяців - превалювання емоцій над реальністю. Особливі зміни ми відчуємо з боку Росії. Треба знижувати психологічний тонус. Він піднятий російською стороною невиправдано", - підсумував він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування