У Росії вже охрестили відмову України від ЄС прикладом прагматизму

П'ятниця, 22 листопада 2013, 07:56

Рішення України про відмову від Угоди про асоціацію з Євросоюзом є прикладом прагматичної політики.

Таку думку озвучив глава комітету з міжнародних справ Ради Федерації Михайло Маргелов, передає "Інтерфакс-Україна".

Він заявив, що зовнішня політика України тільки здається екстравагантною, "а насправді вона що ні на є практична".

"Хоча, звичайно, те, що відбулося в четвер - безперечна сенсація, якщо врахувати все, що було наговорено і навіть напрацьовано заради асоціації з Євросоюзом. Правда, були поодинокі прогнози, які стверджували, що все саме так і трапиться, що в самий останній момент Україна дасть хід назад. Вона й дала цей хід", - зазначив Маргелов.

На його думку, підозри у можливості такого кроку виникли на стадії обговорення закону, за яким екс-прем'єр України Юлія Тимошенко могла б лікуватися в Німеччині, і Євросоюз включив в перелік умов угоди полегшення її долі.

"І от фракція правлячої партії в Раді провалює цей закон. Але ж це верхівка саме правлячої партії і затіяла всю історію з асоціацією з Євросоюзом. За тією ж логікою президент Янукович у Відні говорив про незмінність шляху України до Євросоюзу, а в той же час кабінет міністрів України в Києві підготував документ, в якому уряд відрікся від "європейського вибору", - підкреслив Маргелов.

"І, судячи з усього, своєчасно", - додав при цьому він.

Чиновник пояснив, що вже на стадії підготовки до асоціації економіка України дала відчутний крен через падіння торговельних відносин з СНД.

"А Євросоюз, очевидно, не збирається компенсувати ці втрати цілком. Попадати ж в кабалу МВФ Україні не хочеться - там за кожним доларом, що дається в борг, вимога соціально-економічного, а то і політичного порядку. Наприклад, підвищити тарифи на газ для побутових споживачів України", - сказав Маргелов.

Він вважає, що тепер, на його думку, курс України обговорюватиметься в рамках тристоронньої комісії за участю Євросоюзу і Росії, і щось говорити про можливі результати роботи цієї комісії передчасно.

"Але слід врахувати, що уряд України дав прямий наказ міністерствам і відомствам вжити заходів щодо внесення в різні програми змін, спрямованих на розвиток торгівлі, виробничої кооперації та обмін технологіями з державами-членами СНД", - сказав Маргелов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...